StoryEditor

Enel chce i vodné elektrárne

17.10.2005, 00:00
Výkonný výbor Fondu národného majetku schválil strategický investičný plán pre Slovenské elektrárne. V piatok o tom informovala hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová s tým, že dokument bol prijatý jednomyseľne.

Výkonný výbor Fondu národného majetku schválil strategický investičný plán pre Slovenské elektrárne. V piatok o tom informovala hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová s tým, že dokument bol prijatý jednomyseľne.
"Spolupracovali sme s vládou a ministerstvom hospodárstva tak, aby navrhnutý investičný plán viedol k obojstrannej spokojnosti. Ukázalo sa, že naša snaha nebola márna," uviedol pre TASR najvyšší predstaviteľ Enelu Fulvio Conti, ktorý verí, že akceptovaný plán prispeje k posilneniu pozície Slovenských elektrární ako kľúčového hráča v strednej a východnej Európe.
Fond sa plánom mohol zaoberať až po tom, čo získal vyjadrenie od Slovenských elektrární. Tie ho nechceli poskytnúť, lebo nemali k dispozícii aktuálnu verziu dokumentu. Nakoniec ju dostali od talianskeho investora - spoločnosti Enel pred týždňom. Pre HN to uviedol hovorca Slovenských elektrární Rastislav Petrech.
Dôraz na alternatívne zdroje
Oproti staršej verzii plánu sa v novom dokumente počíta s menším rozsahom obnovy elektrárenských blokov v Novákoch, ktoré spaľujú domáce uhlie. Potvrdil to generálny riaditeľ elektrární Miroslav Rapšík a pripomenul, že dosť veľká váha sa v pláne dáva alternatívnym zdrojom elektriny - veternému parku a sérii malých vodných elektrární. Jedenásť malých vodných diel by mohlo ročne vyrobiť 166 GWh elektriny, takúto produkciu má napríklad Vodné dielo Žilina. Rapšík je s plánom spokojný aj preto, že hodnotenie kľúčovej investície - dostavby 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce metódou súčasnej hodnoty vychádza kladne. V schválenej verzii sa pracuje s reálnejšou cenou elektriny, prezradil Rapšík a pripomenul, že jej ceny na európskych trhoch stále rastú.
Ďalšie plány
Prijatý plán je nevyhnutný na zostavenie strednodobého a dlhodobého strategického plánu. Tie budú obsahovať aj spôsob financovania investícií. Tieto dokumenty bude schvaľovať valné zhromaždenie Slovenských elektrární a potom FNM. Sú súčasťou odkladacích podmienok na dokončenie predaja 66 percent akcií elektrární Enelu. "Talianska strana ma informovala, že príprava oboch plánov je v pokročilom štádiu," povedal predstaviteľ privatizačného poradcu - PricewaterhouseCoopers, Peter Mitka.
Odkladacích podmienok je spolu 16, medzi nimi aj nové majetkové usporiadanie elektrární. Z majetku spoločnosti sa majú vyčleniť elektrárenské bloky A1, V1, hydroelektráreň v Gabčíkove a jadrový vyraďovací závod VYZ. Mitka nechcel komentovať, či sa podarí všetky podmienky splniť tak, aby Enel získal majoritu v elektrárňach už od začiatku budúceho roka. Tento termín predpokladá dohoda s Enelom podpísaná vo februári tohto roka.
Nový minister hospodárstva Jirko Malchárek pred týždňom zriadil koordinačnú komisiu, ktorej úlohou bude dokončenie transakcie. Okrem ľudí z ministerstva sú v nej aj zástupcovia FNM.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:28