StoryEditor

Členské krajiny EÚ sa nedohodli v otázke úplnej liberalizácie poštových služieb

08.06.2007, 09:45
Autor:
TASRTASR

Členským krajinám Európskej únie sa na dnešnom zasadnutí v Luxemburgu nepodarilo dosiahnuť dohodu v otázke úplnej liberalizácie poštových služieb, ktorú Európska komisia navrhla zaviesť od začiatku roka 2009.
Podľa nemeckého predsedníctva v EÚ sa budú ministri v nadchádzajúcich mesiacoch pokúšať o nájdenie kompromisného riešenia, ktorým by mohlo byť stanovenie odlišných termínov pre úplnú liberalizáciu pre jednotlivé členské krajiny. Podľa nemeckého ministra hospodárstva Michaela Glosa problém nespočíva v tom, že by niektoré krajiny nechceli pokračovať v tomto procese, ale ide o odlišné časové predstavy. Napríklad Švédsko má trh s poštovými službami úplne liberalizovaný, zatiaľ čo Holandsko a Nemecko tak chcú urobiť na budúci rok.
EK je presvedčená, že úplná liberalizácia poštových služieb je najlepším spôsobom, ako zabezpečiť poskytovanie univerzálnej služby pri súčasnom zvyšovaní kvality a rozširovaní ponukovej škály. Úplná liberalizácia by znamenala koniec monopolu, ktorý majú pošty na doručovanie zásielok s hmotnosťou do 50 gramov.
Návrh novej smernice je finálnym krokom v rámci dlhodobého reformného procesu, v dôsledku ktorého sa mnohé významné oblasti poštových trhov v EÚ otvorili konkurencii a ktorý priniesol pozitívne výsledky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 22:23