StoryEditor

Nožnice medzi dovozom a vývozom sa roztvárajú

13.07.2005, 00:00
"Najdôležitejšou charakteristikou je zníženie tempa rastu vývozu, ktorý predstavoval 0,8 percenta," komentuje májové výsledky analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Dovoz naproti tomu stúpol o 5,2 percenta. Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Fehérovej sú hlavným dôvodom slabšieho exportu automobily.

Rozdiel medzi dovozom a vývozom predstavoval v máji 4,4 miliardy korún. Od začiatku tohto roka sa tak schodok kumulatívne vyšplhal na vyše 22,5 miliardy korún. Tieto výsledky sú v súlade s očakávaniami trhu.
"Najdôležitejšou charakteristikou je zníženie tempa rastu vývozu, ktorý predstavoval 0,8 percenta," komentuje májové výsledky analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Dovoz naproti tomu stúpol o 5,2 percenta. Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Fehérovej sú hlavným dôvodom slabšieho exportu automobily. Táto kategória totiž stratila svoje prvenstvo. Najviac sa vyvážali kovové výrobky a stroje. Pri dovoze sa výrazne zvýšil import surovín. Súvisí to predovšetkým s razantným zdražením ropy na medzinárodných trhoch. "V súvislosti s vývojom na komoditných burzách a ďalším oslabením koruny oproti doláru na prelome júna a júla možno očakávať ďalšie prehĺbenie schodku," odhaduje Blaščák. Podľa neho sa ekonomika nachádza v konjunkturálnej fáze.
Schodok obchodnej bilancie sa v súčasnosti pohybuje okolo 4,7 percenta z HDP. Bežný účet bol v apríli v deficite 4,3 percenta z HDP. "Nie sú to kritické hodnoty. Najmä ak vezmeme do úvahy, že dovoz technológií by mal prispieť k exportu," myslí si analytik ČSOB Marek Gábriš. Ako dodal, kľúčovou ostáva schopnosť ekonomiky prilákať dostatok investícií na pokrytie schodku obchodnej bilancie. Import tovarov potrebných na investície však bude zhoršovať schodok.
"Predpokladám, že celkový dvanásťmesačný deficit sa počas leta stabilizuje a v poslednom štvrťroku sa zlepší," konštatuje Fehérová. Práve koncom roka sa očakáva spustenie novej výroby automobilov. Ekonómovia očakávajú celoročný deficit 60 do 63 miliárd korún.

Vývoj schodku zahraničného obchodu od januára 2004 (v mil. Sk)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:25