StoryEditor

Experti: Svet sa vráti k uhliu

16.01.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Svetová elektroenergetika sa chystá k masívnemu návratu od zemného plynu k uhliu. Na základe vývoja objednávok to predpovedajú poprední svetoví výrobcovia elektrárenských zariadení Alstom, Siemens a General Electric. Plyn sa ocitol v nemilosti pre zdražovanie a pre obavy o bezpečnosť dodávok.
Od seba nezávislé odhady Alstomu a Siemensu ukazujú, že v najbližších desaťročiach sa budú zákazky na turbíny pre uhoľné elektrárne podieľať na celkovom objeme 40 percentami. Podiel zariadení na zemný plyn, naopak, klesne na 25 až 30 percent. "Štruktúru elektroenergetického trhu čaká radikálny odklon od plynu a príklon k uhliu," konštatoval prezident elektrárenskej divízie Alstomu Philippe Joubert.
Podobne sa vyjadruje Siemens. General Electric, ktorý bude odklonom od plynu zasiahnutý najviac, očakáva "vyrovnanejší obraz". To znamená, že zariadenia na plyn budú menej dominantné ako dnes.
Presun k uhliu bol evidentný už vlani. Z nových objednávok na generátory s celkovou kapacitou 120 gigawattov bolo 20 až 30 percent na plyn, zatiaľ čo 30 až 40 percent na uhlie.
Návrat uhlia ako hlavného zdroja elektriny je zvratom doterajšieho trendu. Pred pár rokmi dominoval ako preferované palivo jednoznačne plyn a na prelome storočí sa zariadenia na túto surovinu na objeme nových objednávok generátorov podieľali 60 až 70 percentami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 09:35