StoryEditor

Poistky prídu o podporu

05.10.2006, 00:00
Niektorí zamestnanci môžu prísť o časť odmien. A to v prípade, ak im ich firma poskytuje benefity vo forme príspevkov na životné poistenie a účelové sporenie.

Niektorí zamestnanci môžu prísť o časť odmien. A to v prípade, ak im ich firma poskytuje benefity vo forme príspevkov na životné poistenie a účelové sporenie. Do parlamentu totiž rezort financií doručil novelu zákona o dani z príjmov, ktorá ruší možnosť pre zamestnávateľa odrátať si až šesť percent z nákladov na plat zamestnancov zo základu dane, ak pracovníkovi prepláca aspoň časť životnej poistky či prispieva na sporenie.
Premiér Robert Fico pred týždňom tvrdil, že výhoda ostane zachovaná aj pre tieto produkty, nielen pre tretí pilier. Takéto odmeny pritom boli výhodou pre zamestnávateľov aj zamestnancov. Ak totiž firma prispela svojmu pracovníkovi napríklad na životnú poistku piatimi tisícami korún, "dostal" ich zamestnanec celé. To znamená nezrazila sa mu z nich daň.
"Ak by tú istú sumu dal zamestnancovi v mzde, musel rátať s tým, že skoro polovica by odišla štátu. Odmenu teraz pocíti v takej výške, ako mu ju zamestnávateľ poskytne. Keby to šlo cez výplatu, stratil by sa tento efekt," hovorí daňový poradca Artúr Oberhauser.
Pre podnikateľa to bolo výhodné kvôli tomu, že ak mal príliš vysoké odvody za zamestnanca a neprirátal túto odmenu k platu, neplatil z nej ani dane, ani odvody. Dokonca pri tom ušetril, pretože si ich mohol odpočítať zo svojej dane z príjmu.
Motivačné stimuly
Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov si myslí, že je to veľmi dobrá forma benefitov pre zamestnancov. "Ujalo sa to. Dokonca záujem o ich využívanie narástol. Zamestnávatelia tak prídu o motivačné stimuly, aby poskytovali zamestnancom odmeny," myslí si Hošták.
Šéf Slovenskej asociácie poisťovní Vladimír Rančík je dokonca presvedčený, že podpora životných poistiek má väčší sociálny efekt ako dôchodkové doplnkové poistenie, ktoré ostane "dotované". Poisťovne sa preto chystajú v parlamente "zabojovať, aby výhoda zostala zachovaná aj pre životné poistky".
"Veľa zamestnávateľov podpísalo zmluvy s poisťovňami, a preto tu dochádza voči doplnkovým dôchodkovým sporiteľniam k určitej diskriminácii," tvrdí Rančík.
Zašitá výhoda?
Poradca ministra financií Richard Sulík tvrdí, že diskrimináciu si vybojovali poisťovne samy. "Celé to spustili životné poisťovne, ktoré si tu ,strelili do kolena'. Teraz sú relatívne znevýhodnené oproti doplnkovým sporiteľniam." Ak by sa zrušila možnosť pre zamestnancov odpočítavať si zo základu dane 12-tisíc korún pri rovnakých produktoch, ostalo by zachované pozitívum pre podnikateľov.
"Výhodu pre zamestnávateľov sme pôvodne nechceli škrtnúť. Chceli sme však jednu vec odstaviť (12-tisíc pre zamestnanca alebo šesť percent pre zamestnávateľa, pozn. red.)." Podnikateľské plus by podľa Sulíka "zašili" do zákona tak, že akýkoľvek príspevok, ktorým prispieva zamestnávateľ svojmu pracovníkovi, by bol odpočítateľný. "Platilo by to teda nielen pre tretí pilier, ale aj pre životné poistenie či účelové sporenie."

Plány ministerstva v životnom poistení a účelovom sporení
- zrušiť možnosť pre zamestnávateľa odpočítať si 6 percent zo mzdy zamestnanca, ak poskytuje príspevok na životné poistenie a účelové sporenie
- možnosť odpočítať si 12-tisíc korún z daňového základu dane z príjmu fyzických osôb zostáva
- zostáva aj možnosť pre zamestnávateľa odpočítať si 6 percent zo mzdy zamestnanca, ak poskytuje príspevok na tretí pilier

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:09