StoryEditor

Vývoj na základe požiadaviek praxe

01.06.2007, 00:00

Vedeckovýskumná činnosť Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity je dlhodobo zameraná na riešenie výskumných úloh a projektov pre priemysel a reflektuje jeho potreby v tejto oblasti. Z tohto dôvodu je aj hlavné smerovanie vedeckovýskumnej činnosti fakulty na obdobie rokov 2007 -- 2010 orientované do dvoch základných smerov: do výskumu v oblasti rozvoja koncepcie Digitálneho podniku, ako aj do výskum v oblasti nových materiálov a technológií. V súlade s dlhodobými zámermi vo vedeckovýskumnej a vzdelávacej činnosti fakulty sa aktivity fakulty zameriavajú najmä na: rozvoj moderných technológií v konštruovaní, ako sú virtuálne modelovanie, reverse engineering, rapid prototyping, optimalizačné metódy a postupy. Akcent sa ďalej kladie na podporu a rozvoj inovácií, na nové trendy v oblasti materiálového inžinierstva (nové materiály, gigacyklová únava), na rozvoj moderných metód a postupov hodnotenia technologických a úžitkových vlastností strojov a zariadení, zdokonaľovanie systémov prevádzky a obnovy zariadení s použitím RCM metód sledovania ich technického stavu, podporu rozvoja automobilového priemyslu, rozvoja automatizácie riadenia výrobných strojov, dopravných a manipulačných zariadení, moderné metódy v inžinierstve riadenia priemyslu a ergonómii a v nesposlednom rade na rozvoj technológií pri realizácii koncepcie digitálneho podniku.
Uvádzané oblasti aktivít vo výskume a vzdelávaní sú úzko prepojené na modernizáciu infraštruktúry pre výskum a budovanie nových laboratórií a excelentných pracovísk. Preto sa aj finančné zdroje fakulty účelovo koncentrujú hlavne do tejto oblasti. Dlhodobá systematická práca v oblasti budovania špecializovaných výskumných pracovísk, na ktorých sa využívajú najmodernejšie technológie z kategórie high-tech a Computer Aided (CA), vyústila v roku 2004 do vytvorenia Ústavu konkurencieschopnosti a inovácií, ktorý je celouniverzitným integrovaným výskumným pracoviskom.
V rámci ústavu sa doktorandi a študenti spolu a profesormi a výskumnými pracovníkmi zapájajú aj do riešenia náročných výskumných a vývojových úloh pre prax, pričom využívajú najmodernejšie technológie a postupy. Na jednej strane týmto spôsobom študenti a doktorandi už počas štúdia získavajú skúsenosti a zručnosti, ktoré sú potrebné na efektívne a rýchle riešenie aj náročných výskumných úloh a projektov. Na druhej strane, využívanie unikátnych pracovísk, zariadení a technológií, ktoré sú na ústave, pomáha významne zlepšiť technické, ergonomické a ekonomické parametre nových a inovovaných výrobkov, ktoré sa vyvíjajú priamo na základe požiadaviek z praxe. Efektívnosť takéhoto prístupu je možné demonštrovať na riešení výskumno-vývojového projektu, v rámci ktorého bol v roku 2006 pre renomovanú nemeckú firmu vyvinutý a vyrobený funkčný model integrovaného terminálu pre autobusy. Na riešení projektu sa podieľali profesori a doktorandi strojníckej a elektrotechnickej fakulty spolu s pracovníkmi nemeckej firmy. Vďaka využívaniu takých postupov a technológií, ako je virtual modelling, reverse engineering, rapid prototyping a vacuum casting, bolo možné projekt úspešne ukončiť v priebehu niekoľkých mesiacov, pričom už počas jeho riešenia bolo možné terminál optimalizovať podľa konkrétnych požiadaviek budúcich používateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:51