StoryEditor

Je zima, teplárne zvyšujú výrobu

13.02.2006, 23:00
Nezvyčajne chladné zimné počasie výrazne prispieva k rastu tržieb jednotlivých teplární. Ich zariadenia idú na plný výkon a do rozvodov prúdi omnoho viac tepla ako po iné roky.

Nezvyčajne chladné počasie výrazne prispieva k rastu tržieb teplární. Ich zariadenia idú na plný výkon a do rozvodov prúdi viac tepla ako po iné roky. Zvýšený odber dodávok hlásia výrobcovia tepla aj dodávatelia zemného plynu.
Objem výroby tepla sa v porovnaní s januárom minulého roka zvýšil takmer o 15 percent, tvrdí člen predstavenstva Nitrianskej teplárenskej spoločnosti Jozef Krázel. Extrémne chladné počasie môže navyše podľa neho prispieť k predĺženiu celej vykurovacej sezóny.
Extrémne nízke teploty v januári prinútili zvýšiť výrobu aj Ružomberskú energetickú spoločnosť. Podľa vyjadrenia člena jej predstavenstva Ľubomíra Mosného firma zvýšila výrobu tepla o 20 až 25 percent. Peňaženky občanov by táto situácia podľa neho nemala výraznejšie zasiahnuť, nakoľko odbery tepla pre domácnosti sú rovnomerne rozložené na celý rok. Problémy by mohla spôsobiť príliš dlhá vykurovacia sezóna.
Podobné správy prichádzajú aj z východného Slovenska, kde v uplynulých dňoch teploty klesli na 20 až 25 stupňov pod nulu. Riaditeľ teplárenskej spoločnosti Spravbyt Prešov Viliam Valovič potvrdil, že výroba tepla medziročne vzrástla. V Prešove a okolí býva v januári po iné roky o päť až desať stupňov teplejšie.
Vyššia výroba tepla však teplárňam nemusí priniesť vyššie zisky. Existuje totiž riziko, že výrobca tepla prekročí maximálne limity odberu plynu, ktoré má dohodnuté so Slovenským plynárenským priemyslom. Vtedy by sa tepláreň mohla dostať do inej odberateľskej kategórie a za kubík plynu by zaplatila viac, ako si pôvodne s dodávateľom dohodla.
Teplárne si chod zariadení na plný výkon pochvaľujú, no zároveň si dávajú pozor, aby sa vyššie odbery príliš neprejavili na ročnom vyúčtovaní pre spotrebiteľov. Vysoké doplatky za kúrenie totiž v mnohých prípadoch znamenajú aj nárast počtu neplatičov. Tomu sa teplárne snažia predísť znižovaním únikov tepla priamo vo výrobe aj počas transportu do vykurovaných objektov.
Touto cestou sa uberá napríklad spoločnosť Prievidzské tepelné hospodárstvo, ktorá už niekoľko rokov investuje do rekonštrukcie rozvodov a budovania domových výmenníkových staníc. Podľa člena predstavenstva Vladimíra Jánoša aj vďaka týmto opatreniam zaznamenali počas januárových mrazov medziročný nárast výroby iba o necelých 12 percent, čo bolo najmenej z oslovených teplárenských spoločností.

Ceny plynu pre teplárne
Ročná spotreba Max. cena
10- až 60-tisíc m3 12,18 Sk/m3
60- až 400-tisíc m3 10,80 Sk/m3
400-tis. až 2 mil. m3 10,72 Sk/m3
2 mil. až 15 mil. m3 10,62 Sk/m3
Zdroj: ÚRSO

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 20:56