StoryEditor

EÚ rozbieha vesmírny projekt proti katastrofám

22.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia oznámila spustenie "pilotnej fázy" nového vesmírneho projektu, ktorý má Európskej únii umožniť lepšie čeliť prírodným i priemyslovým katastrofám na starom kontinente aj inde vo svete. Projekt GMES, ktorý spočíva v sledovaní Zeme pomocou družíc na obežnej dráhe, má do konca roku 2008 zaistiť lepšie predpovedanie i zvládanie následkov búrok, požiarov, záplav, zemetrasení či priemyslových katastrof.
"Satelity sú už na obežnej dráhe a fungujú. Netreba vypúšťať nové družice," povedal hovorca Európskej komisie Gregor Kreuzhuber. Systém GMES má totiž využívať údaje zo súčasných družíc členských krajín a medzivládnej Európskej vesmírnej agentúry. Spoločné využitie potom zaistia úniovú "pridanú hodnotu" namiesto doterajšej roztrieštenosti. Pri všetkej pragmatickosti si však rozbehnutie služieb nového systému podľa hovorcu vyžiada okolo 230 miliónov eur.
GMES má v počiatočnej fáze poslúžiť pri zvládaní krízových situácií, monitorovaní zemského povrchu a morí. Konkrétne môže ísť aj o kontrolu znečisťovania, plánovanie rozvoja miest, overovanie výmery obrábanej pôdy, sledovanie počtu rýb či pohybu lodí.
Nový systém má byť "mladším bratom" iného vesmírneho projektu Európskej únie, systému satelitnej navigácie Galileo, ktorý má s mimoriadnou presnosťou navádzať do cieľa vodičov, pilotov, námorníkov, záchranárov či pomáhať pri tvorbe nových máp. Prvá z 30 družíc tohto systému má byť do vesmíru vypustená do konca roka a od budúceho desaťročia by Galileo mal konkurovať existujúcemu americkému navigačnému systému GPS, ktorý bol však pôvodne vyvinutý pre vojenské účely.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 04:56