StoryEditor

Domácnosti si nepriplatia

03.12.2006, 23:00
Tlak vlády po šiestich mesiacoch od volieb priniesol premiérovi Ficovi úspech. Slovenské elektrárne išli s cenou pre distribučky dole, podnikatelia si priplatia.

Ceny elektriny pre domácnosti sa napriek návrhom distribučných spoločností meniť nebudú. Akcionári Slovenských elektrární, ministerstvo hospodárstva a taliansky Enel, sa dohodli na nižších cenách určených na spotrebu obyvateľstva. Viac si za elektrinu priplatia firmy, v niektorých prípadoch aj o desiatky percent.
Tlak vlády po šiestich mesiacoch od volieb priniesol premiérovi Ficovi úspech. Elektrárne predajú distribučkám 5,4 terrawatthodiny elektriny za lacnejšiu ako trhovú cenu. Tento objem energie zodpovedá spotrebe domácností.
Jedna megawatthodina elektriny bude stáť 1 600 korún, pričom ostatní odberatelia budú platiť o sto až 150 korún viac. "Akcionári Slovenských elektrární sa dohodli, že zvýšime ceny pre domácnosti len o toľko, aby sa koncová cena nezmenila," vysvetľuje hovorca elektrární Rastislav Petrech.
Niektorým zlacnia
Slovenské elektrárne predávajú svoju elektrinu na aukciách. Vzhľadom na vývoj v regióne trh vytlačil ceny vyrobenej elektriny, ktorá predstavuje asi 40 percent koncovej ceny pre domácnosti, o jednu pätinu vyššie ako minulý rok. Tri distribučné spoločnosti dali regulačnému úradu návrh na zvýšenie cien o 13 percent. Nakoniec, po zásahu vlády, sa budúcoročné ceny predsa len podarilo udržať na terajšej úrovni.
Niektorým domácnostiam sa dokonca tarify znížia. Mierne zlacnenie môžu očakávať napríklad Stredoslováci a obyvatelia východu, ktorí elektrinu používajú v bytoch alebo v tarifách za akumulačné vykurovanie.
Naopak, o zlomok sa zvýšia účty domácnostiam, ktoré elektrinu používajú na priame vykurovanie. "Celková priemerná cena, sadzby a tarify za dodávku elektriny domácnostiam sa v budúcom roku oproti roku 2006 nemenia," povedal hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták.
Firmy zaplatia viac
Na rozdiel od domácností sa výrazne zvýšia účty firmám. Zdraženie je rôzne v závislosti od dodávateľa elektriny a tarify, ktorú spoločnosť využíva. "Nárast pocítia najmä tí podnikatelia, živnostníci a organizácie, ktorí využívali pri svojej prevádzke odber v nízkej tarife," vysvetľuje hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský.
Na ministerstve hospodárstva sú spokojní s výsledkom, ktorý dohodli pre domácnosti. Pripúšťajú, že s podnikateľskými cenami veľa urobiť nevedia, lebo tie už vytvára samotný trh. "Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať po rokovaní parlamentu o novele regulačného zákona," povedal hovorca rezortu Branislav Zvara. Regulačná novela pripúšťa návrat k regulácii podnikateľských taríf. Prvé čítanie v Národnej rade by malo byť už zajtra. Opozícia chce zároveň hlasovať o odvolaní ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka.

Zmeny v cenách
- Na západnom Slovensku by mali v priemere domácnosti platiť rovnako. Približne 40-tisíc firemných klientov si priplatí, konkrétne ceny by mohli byť známe o týždeň.
- Na strednom Slovensku klesnú ceny pre 80 percent zákazníkov, čo segment domácností pocíti približne o 3 percentá. Firmy by sa konkrétne ceny mali dozvedieť do troch týždňov.
- Zákazníci Východoslovenskej energetiky by mali platiť rovnako ako doteraz. V cenníku na rok 2007 dôjde k zníženiu stálej mesačnej platby vo všetkých sadzbách. Variabilná zložka ceny sa nemení pre 84 percent odberateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 19:09