StoryEditor

Infláciu zatiaľ benzín neovplyvnil

12.04.2006, 00:00

Marcová inflácia príjemne prekvapila analytikov, keď napriek očakávanému rastu medzimesačne ostala na rovnakej úrovni. V medziročnom porovnávaní bola minulý mesiac cenová hladina vyššia o 4,5 percenta oproti predchádzajúcemu obdobiu. Najviac zdraželi potraviny, bývanie, a tiež hotelové a reštauračné služby. Na druhej strane infláciu v minulom mesiaci ťahala dole predovšetkým doprava vďaka lacnejším pohonným látkam a poklesu cien automobilov.
Podľa analytika Poštovej banky Miroslava Šmála v rámci štruktúry je pozitívny najmä pokles čistej inflácie, teda voľne obchodovateľných tovarov. "Je to dobrá správa, pretože zdraženie energií sa s určitým časovým odstupom premietava aj do voľne obchodovateľných výrobkov. To signalizuje, že ich nárasty cien v januári a vo februári sa spomalili, respektíve zastavili," hovorí Šmál. Na druhej strane v nasledujúcich mesiacoch už ekonómovia opätovne predpovedajú ďalší vzrast spotrebiteľských cien. "Hlavným dôvodom bude zdražovanie ropy na svetových trhoch. Okrem toho by sa už na pultoch mala konečne prejaviť zvýšená spotrebná daň z cigariet, ako aj nová úprava cenníkov liekov," tvrdí analytička ČSOB Silvia Čechovičová.
Aj výsledky februárového zahraničného obchodu prekvapili analytikov, ale úplne naopak. Zo Slovenska sa v druhom mesiaci tohto roka vyviezli tovary za 84,7 a doviezlo za 96,8 miliardy korún. Deficit tak bol o niečo vyšší ako boli predpovede ekonómov. V medziročnom porovnávaní dosiahol slovenský export rast o vyše 20 percent. Dynamika importu bola ešte takmer o 10 percent väčšia. Ako povedal analytik Tatra banky Róbert Prega, za deficitom zahraničného obchodu sú s najväčšou pravdepodobnosťou investičné importy. "Presné údaje o štruktúre nie sú známe, ale na základe toho, že maloobchodné tržby sa zvýšili v tomto období iba o šesť percent, dovozy neťahá spotreba domácností," myslí si Prega. Podľa neho k citeľnému zlepšeniu zahraničného obchodu by malo prísť v druhej polovici tohto roku, keď sa postupne začnú vyrábať vozidlá v dvoch nových automobilových závodoch. "Problém nie je ani z hľadiska financovania deficitu, pretože je pokrytý prílevom zahraničných investícií," uzavrel Prega.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:32