StoryEditor

Kia je zatiaľ bez cesty

21.09.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Takmer 10-kilometrová cesta zo Žiliny do automobilky Kia Motors Slovakia nie je v prevádzke. Ani po vyše dvoch rokoch sa totiž neskončil výkup pôdy pre automobilku. "Zatiaľ sú vysporiadané pozemky len pre časť cesty k našej obci, ostatné treba od vlastníkov čo najskôr vykúpiť. Cena za štvorcový meter sa podľa znaleckého posudku pohybuje od 200 do 300 korún, ktorú podaktorí občania akceptujú. V ďalších prípadoch treba začať s vyvlastňovacím konaním, pretože ide o stavbu vo verejnom záujme. Konať musí Krajský stavebný úrad Žiline," povedal starosta Gbelian Jozef Bielik.
Prístupová cesta ku Kii ide aj cez pozemky asi 80 občanov Tepličky nad Váhom, ktorí súhlasili s jej výstavbou. Mali však podmienku, že im bude doplatená cena do 350 Sk za štvorcový meter. "Peniaze sa postupne vyplácajú, ale trvá to dosť dlho. Stará sa o to Slovenský pozemkový fond, Žilina Invest cez svoje organizácie Govinvest I a Govinvest II i právni zástupcovia občanov," dodal starosta obce Tibor Mintal.
V súvislosti s vykupovaním pozemkov ministerstvo hospodárstva navrhlo vláde, aby sa žilinská spoločnosť Govinvest I vzdala časti spoluvlastníckeho podielu na pozemkoch určených pre automobilku vo výške nevyhnutnej na to, aby súčet všetkých spoluvlastníckych podielov bol sto percent. Pre Govinvest I je to strata 15 miliónov korún. Zároveň ministerstvo vláde odporúča, aby súhlasila s vyplatením doplatku za pozemky pod vonkajšiu infraštruktúru Kia Motors a Hyundai Mobis do 350 korún za štvorcový meter. Ide o 63,3 milióna bez zvýšenia prostriedkov v rámci rozpočtovej kapitoly ministerstva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:32