StoryEditor

Škody po povodniach pôjdu do stoviek miliónov

Krajské povodňové komisie v Prešove a v Košiciach ešte nemajú ani len predbežné odhady škôd po júnových záplavách v oboch krajoch. Pôjde však o stovky miliónov.

Krajské povodňové komisie v Prešove a v Košiciach ešte nemajú ani len predbežné odhady škôd po júnových záplavách v oboch krajoch. Už teraz je však zrejmé, že pôjde o stovky miliónov. Ako informovala prešovská komisia, v týchto dňoch sa v kraji ešte len odvolávajú tretie stupne povodňovej aktivity, a preto je na odhady priskoro. Obce, z ktorých až 136 vyhlásilo najvyšší, tretí, stupeň povodňovej aktivity, majú dvadsať dní na fakturáciu škôd, obvodné úrady životného prostredia potom ďalších desať dní na ich zosumarizovanie a nahlásenie na Ústrednú povodňovú komisiu. Ani v Košickom kraji si zatiaľ netrúfajú škody odhadnúť. "Zatiaľ ich len obce vyčísľujú. Predpokladá sa, že budú vyššie ako v aprílových povodniach, keď obce nahlásili škody na svojom alebo súkromnom majetku bez ciest v správe kraja za asi 20 miliónov. Zdá sa, že tentoraz pôjdu do stoviek miliónov," informovala členka povodňovej komisie v Košiciach.
Škody na cestách štát nezaplatil
Prešovský samosprávny kraj informoval, že povodne počas prvého júnového víkendu spôsobili na cestách v správe kraja predbežné škody za vyše 187 miliónov korún. Jediným neprejazdným úsekom zostáva asi kilometrové spojenie medzi Drienovom a Lemešanmi v okrese Prešov, obnovia ho do dvoch mesiacov. Riaditeľ Správy a údržby ciest prešovského kraja Vladimír Kozák povedal, že pri povodniach v rokoch 2001 až 2006 vznikli na cestách, ktoré spravuje kraj, škody za vyše 508 miliónov korún. Z toho poškodenia za približne 411 miliónov korún nie sú doteraz odstránené. Dodal, že štát uhradil len náklady na záchranné a zabezpečovacie práce za takmer desať miliónov korún.
Košiciam nebude rezerva stačiť
Hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková informovala, že Správa ciest Košického samosprávneho kraja má zatiaľ len predbežné odhady škôd, ktoré spôsobili júnové povodne. Na cestách okresov Košice okolie, Spišská Nová Ves a Trebišov dosiahli asi 15 miliónov korún. Na asi sedem miliónov korún sa odhaduje škoda, ktorá vznikla na ceste tretej triedy do Keceroviec smerom od Čižatíc v okrese Košice-okolie. Vozovka sa na asi 60-metrovom úseku prepadla miestami až o pol metra. Haváriu spôsobila s najväčšou pravdepodobnosťou podzemná voda, ale aj neprimerané zaťažovanie cesty kamiónmi. V úseku Herľany - Banské voda poškodila asi 20-metrový úsek cesty. Oprava bude stáť asi štyri milióny korún. Na riešenie havarijných stavov má Správa ciest košického kraja rezervu desať miliónov korún. "Náklady na opravy komunikácií poškodených povodňami však vysoko prevýšia tieto zdroje. V tejto súvislosti sa dá predpokladať návrh na zvýšenie rozpočtu už na najbližšom rokovaní zastupiteľstva kraja," povedala Bobríková.

Humbug či dobrý projekt?
Predsedovi organizácie Ľudia a voda Michalovi Kravčíkovi sa za desať miliónov korún od Slovenskej sporiteľne a za pomoci dobrovoľníkov podarilo vysadiť vo Vysokých Tatrách vodný les. Mladé stromčeky sú na 50 hektároch zasadené v systéme drevených prehrádzok a jám. Terénne úpravy umožnia podľa Kravčíka, na rozdiel od vodných nádrží, prirodzenejším spôsobom zachytiť vodu. "U vodohospodárov však nie je vôľa realizovať takéto lesy," upozorňuje.
Technický námestník odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku v Bratislave Peter Minárik považuje vodný les za humbug. "Tam, kde to Kravčík urobil, je to zbytočné." V podloží sú skaly s veľkou priepustnosťou v štrbinách, takže voda by vsiakla aj bez terénnych úprav. Vodné lesy považuje Minárik za rizikové. Pri nevhodnom sklone pôdy a jej zložení by sa mohla zosunúť. Vsiaknutá voda môže kdekoľvek z pôdy vyraziť a spôsobiť v podhoriach záplavy.
Tento spôsob zachytenia vody v prírode je podľa Kravčíka lacnejší ako výstavba nádrží.

Poisťovne evidujú škody za desiatky miliónov
Pracovníci poisťovní v súčasnosti obhliadajú na východnom Slovensku poškodené objekty a spisujú škody po povodniach. "Na obecné úrady sme poslali tlačivá, aby firmy a obyvatelia obcí nemuseli chodiť do poisťovne," uviedla Lucia Muthová z Allianz-Slovenskej poisťovne. Poisťovňa ešte nevie presne škody vyčísliť, lebo je to predčasné. Odhaduje však, že bude treba vyriešiť asi 3 500 poistných udalostí so škodami okolo 50 miliónov korún.
Vlani Allianz-SP evidovala na Slovensku 10 839 škodových udalostí spôsobených záplavami, pri ktorých sa zničil, alebo poškodil majetok osôb a firiem za takmer 56 miliónov korún. V roku 2004 jej nahlásili 8 498 takýchto udalostí s celkovou škodou 94 miliónov korún.
Poisťovni Kooperatíva v uplynulých dňoch nahlásili v dôsledku povodní na východe Slovenska viac ako 100 škodových udalostí s predpokladaným plnením vo výške päť miliónov korún. Poisťovňa očakáva, že škody budú ešte väčšie.

Úsek cesty medzi Drienovom a Lemešanmi bude neprejazdný ešte asi dva mesiace. Snímka hn/Marián Hutňan

01 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obava z dominantného postavenia na trhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:26