StoryEditor

Hypotéka na 40 rokov? U nás nie

19.12.2006, 23:00
Na českom bankovom trhu sa pred pár týždňami objavila hypotéka so 40-ročnou lehotou splatnosti. Klientom do tridsať rokov ju ako prvá ponúkla Hypotéční banka. U nás na celoživotný úver na bývanie zatiaľ nie je trh.

Na českom bankovom trhu sa pred pár týždňami objavila hypotéka so 40-ročnou lehotou splatnosti. Klientom do tridsať rokov ju ako prvá ponúkla Hypotéční banka. Čoskoro by ju mala nasledovať aj ČSOB a možno HVB Bank.
Na Slovensku, kde banky požičiavajú maximálne na 30 rokov, si na takýto produkt ešte nejaký čas počkáme, alebo nepríde vôbec. Väčšina slovenských bánk totiž o ňom ani neuvažuje.

30 a dosť
"Tridsaťročná lehota splatnosti hypotéky je dostatočná," tvrdí riaditeľka produktového manažmentu VÚB banky Dana Kondrótová. S jej presvedčením sa stotožňuje aj vedenie Slovenskej sporiteľne, Tatra banky, OTP Banky či slovenskej HVB Bank. "Priemerná lehota splatnosti hypotekárnych úverov našich klientov je 20 rokov. Lehotu splatnosti 30 rokov využíva len minimálny počet," vysvetľuje hovorkyňa OTP Banky Katarína Némová.
Jedine slovenská ČSOB sa rozhodla zistiť, či sa jej oplatí nasledovať českú matku, a urobila prvý krok. "Sme ešte len v štádiu analýz. Zisťujeme, či je tento produkt aktuálny aj pre podmienky slovenského trhu," potvrdila Marta Krejcarová, hovorkyňa slovenskej ČSOB.

Mínus tisíc verzus plus milión
Hypotekárny úver so 40-ročnou splatnosťou je najmä pre ľudí s nízkym príjmom, ktorým hypotéka pri splácaní počas 30 rokov nevychádzala kvôli vysokej mesačnej splátke. Rovnako by ju mohli využívať mladí ľudia, ktorí uprednostňujú nižšiu mesačnú splátku pred rýchlejším splatením celého úveru. Desaťročné predĺženie maximálnej splatnosti by totiž na mesačnej splátke znamenalo mínus tisíc korún. Časovo zvýhodnené financovanie bývania má však aj nevýhody, napríklad výrazné preplatenie úveru.
Hypotéka na 40 rokov je síce menej náročná z hľadiska mesačných nákladov, celkové výdavky však môžu doslova vyraziť dych. Napríklad pri dvojmiliónovej hypotéke na 40 rokov, ktorá síce "ušetrí" klientovi tisícku mesačne, treba počítať s preplatením požičanej sumy o viac ako 150 percent. Samotné desaťročné predĺženie lehoty splatnosti dvojmiliónovej hypotéky by znamenalo preplatenie úveru o viac ako milión a zvýšenie sumy poplatkov o vyše trinásťtisíc korún.

Čo na to Slováci?
Práve pre celkovú cenu úverov je otázne, či by si časovo zvýhodnená hypotéka našla priaznivcov na slovenskom trhu. "Niekomu môže byť jedno, koľko preplatí, vo všeobecnosti to však o Slovákoch neplatí," konštatuje Vladimír Dohnal z analytickej spoločnosti Symsite Research. Takýto drahý úver nájde u nás len veľmi limitovaný ohlas, uzatvára.
"Aj pri uvedení časovo zvýhodnenej hypotéky na náš trh by mohlo súčasných 30 rokov pôsobiť ako určitá psychologická hranica, za ktorú by mnoho klientov ani nechcelo ísť," predpokladá Miroslava Mitková z Hypocentra. Najžiadanejšia splatnosť hypoték u Slovákov je 15 až 25 rokov. Pokiaľ by však dlhšia lehota splatnosti znamenala šancu získať úver, určite by podľa Mitkovej bol o "hypotéku na celý život" záujem.

Koľko by stála 30- a 40-ročná hypotéka *
Splatnosť

30 rokov

40 rokov

Rozdiel

Úrokova sadzba

6,50%

6,50%

rozdiel mesačne

Mesačná splátka

12 641 Sk

11 709 Sk

932 Sk

Spolu zaplatí

4 550 760 Sk

5 620 320 Sk

rozdiel za obdobie

Preplatenie úveru 4 550 760 Sk 5 620 320 Sk 1 069 560 Sk
Vedenie bežného účtu 18 000 Sk 24 000 Sk 6 000 Sk
Vedenie úverového účtu  21 600 Sk 28 800 Sk 7 200 Sk
*Výška úveru je 2 milióny Sk

**prepočet pri priemernej cene 50 Sk mesačne za vedenie bežného účtu a 60 Sk za vedenie úverového účtu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:58