StoryEditor

Poslanci nechcú vyšší deficit

01.12.2005, 23:00
Rozpočtový výbor parlament nenarušil dohodu koalície o rozpočte. Bez väčších zmien schválil návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. V nasledujúcom roku tak bude môcť vláda minúť 330 miliárd korún, čo je o osem miliárd viac ako plán na tento rok. Deficit presiahne 60 miliárd korún. "Ak bude štátny rozpočet na budúci rok v takomto tvare schválený v parlamente, vytvorí predpoklady na pokračovanie zdravého hospodárskeho rastu," povedal štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvarožka.
Rozpočtový výbor parlamentu nenarušil dohodu koalície o rozpočte. Bez väčších zmien schválil návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. V nasledujúcom roku tak bude môcť vláda minúť 330 miliárd korún, čo je o osem miliárd viac ako je plán na tento rok. Deficit presiahne 60 miliárd korún. "Ak bude štátny rozpočet na budúci rok v takomto tvare schválený v parlamente, vytvorí predpoklady na pokračovanie zdravého hospodárskeho rastu," povedal štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvarožka.
Výbor schválil v spoločnej správe niekoľko pozmeňujúcich návrhov. "Zmeny nezvýšia plánovaný schodok," uviedol poslanec KDH a podpredseda rozpočtového výboru Pavol Minárik. Až na jeden prípad sa iba presúvali peniaze medzi kapitolami. "Výnimkou bol Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý počíta s vyššími vlastnými príjmami, čo im urobilo priestor na vyššie výdavky."
Poslanci navrhli pridať Generálnej prokuratúre 40 miliónov korún z rezervy vlády. Peniaze majú ísť na ochranu prokuratúr, počítačovú sieť a prevádzkové náklady. Rezort školstva si musí vyčleniť tristo miliónov korún na dokončenie rozostavaných škôl, ktoré prešli do majetku obcí po fiškálnej decentralizácii. V dotáciách pre verejné vysoké školy odporučil výbor viazať päťsto miliónov pre lekárske, farmaceutické a zdravotnícke študijné programy. Z rozpočtu rezortu by 20 miliónov malo ísť na rekonštrukciu Univerzity J. Selyeho v Komárne. Kapitálové výdavky Kancelárie NR by mali stúpnuť o dva a pol milióna korún, kam výbor presunul peniaze z rezervy vlády. V takejto podobe sa návrh dostane na rokovanie parlamentu. "Vyzerá to tak, že plénum sa k rozpočtu dostane už na budúci týždeň," povedal poslanec Slobodného fóra Jozef Hurban.
Tohtoročný rozpočet pokračuje v pozitívnom vývoji. V prvých jedenástich mesiacoch minula na zdravotníctvo, školstvo, obranu, verejnú správu a iné výdavky vyše 240 miliárd korún, čo je len o sedem a pol miliardy viac ako zinkasovala z daní a iných príjmov. Aktuálny deficit tak dosahuje iba dvanástinu celoročného plánu. Vlani o takomto čase bol schodok vyšší až o 26 miliárd korún. Informoval o tom hovorca rezortu financií Peter Papanek. Do konca novembra vyčerpali rezorty tri štvrtiny plánovaných výdavkov a príjmy rozpočtu sa naplnili na 90 percent.

Bilancia štátneho rozpočtu
(ku koncu novembra 2005, v mld. Sk) 2005 2004
Príjmy  233,7 213,7
  z toho: daňové 203,1 188,1
             nedaňové 30,6 25,6
Výdavky 241,3 247,7
Schodok 7,6 34
Zdroj: Ministerstvo financií SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:43