Generálny riaditeľ Stredoslovenskej energetiky Zdeněk SchramlTASR/M. Baumann
StoryEditor

Riaditeľ Stredoslovenskej energetiky pre HN: Budúci rok budeme nakupovať so stratou

Riaditeľ Stredoslovenskej energetiky Zdeněk Schraml v rozhovore hovorí o tom, ako sa rieši platobná neschopnosť zákazníkov. Odpovedá aj na otázky týkajúcich sa získania klientov od skrachovaných spoločností.

V tomto roku pozorujeme rekordné zdraženie komodít. Ako to vplýva na Stredoslovenskú energetiku ako obchodníka s energiami?

Je fakt, že ľahšie sa predáva lacná vec ako drahá. Pravda je taká, že trend rastu cien energií, ktorý pozorujeme od začiatku roka, je historicky najvyšší a nepriaznivý nielen pre nás, ale aj pre našich zákazníkov. My však s cenovým vývojom nešpekulujeme a pre našich klientov hľadáme riešenia, ktoré budú akceptovateľné pre obe strany.

Aká je vaša obchodná stratégia?

SSE sa správa zodpovedne. Pokiaľ ešte máme nejaké otvorené pozície na nákup elektriny, na základe risk limitov ich uzatvárame. Slovenský energetický trh je rozdelený na regulovanú a neregulovanú časť. Do regulovanej časti patria domácnosti a malé podniky. V neregulovanej je mid-market a B2B segment.

Čo tá prvá časť?

Pokiaľ ide o tú, riadime sa cenovou reguláciou, ktorá presne stanovuje, za akú cenu môžeme elektrickú energiu predať. Cena sa odvíja od indexovaného obdobia, ktorým je vždy prvý polrok predošlého roka. V praxi to znamená, že elektrinu nakupujeme vopred, snažíme sa za nižšie ceny a nečakáme do posledného momentu, než cena elektrickej energie na burze stúpne. Naším dodávateľom pre regulovaný segment sú, na základe verejnej súťaže, Slovenské elektrárne.

A v neregulovanom segmente?

V ňom je ponuka flexibilná a zákazníci si vedia objem elektriny, ktorý potrebujú, vyskladať z viacerých produktov. Toto platí predovšetkým pre veľkých firemných zákazníkov. Máme však aj takých zákazníkov, ktorí preferujú nakupovanie elektriny na spotovom (dennom) trhu. A pravé tí sú momentálne najviac ohrození. Všetkým našim klientom však poskytujeme poradenstvo.

Tiež majú k dispozícii našu aplikáciu PriceWatch, v ktorej môžu sledovať denný vývoj cien na trhoch. Majú tak možnosť rozhodovať sa na základe najaktuálnejších informácií a neodkladať nákup komodít na poslednú chvíľu. Samozrejme, pokiaľ chcú aj napriek všetkým dátam, ktoré majú k dispozícii, nakupovať na spote, vieme to pre nich zabezpečiť. Pri súčasných cenách však musia počítať s veľmi nevýhodným nákupom.

Koľko vašich zákazníkov ešte nemá nakúpené?

Množstvo zákazníkov, ktorí ešte nemajú nakúpenú elektrinu, sa mení každý deň. Vzhľadom na aktuálne informácie o zvýšenom toku plynu do Európy prišlo aj ku korekcii cien elektriny a veľa z nich už svoj objem nakúpilo. Žiaľ, aktuálne informácie hovoria o tom, že situácia sa opäť zmenila a tok plynu sa znížil.

Sú tu teda stále zákazníci, ktorí sa spoliehajú na to, že ku koncu roka ceny budú klesať, a vtedy nakúpia.

Samozrejme, sú. Niektorí z nich sa už dostali do situácie, že nemajú inú možnosť ako spoliehať sa na nákup na spote. A potom sú tu takí, ktorí už nemajú možnosť premietnu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-11-10 11:56:28 - Feat.: 0 - Title: Slovnaft aj U. S. Steel žiadajú o pomoc pri energiách. Čo dostali a čo je ešte v hre? (prehľad) 02 - Modified: 2021-11-12 13:44:20 - Feat.: 0 - Title: Čo čaká Slovensko do roku 2050? Za energie si poriadne priplatíme 03 - Modified: 2021-11-17 13:30:39 - Feat.: 0 - Title: Kríza má ďalšiu obeť. V Česku padol ďalší dodávateľ energií 04 - Modified: 2021-11-19 11:02:20 - Feat.: 0 - Title: Čo robí s cenami prechod na zelené energie? 05 - Modified: 2021-10-28 20:11:48 - Feat.: 0 - Title: Analytik o možnom predaji Stredoslovenskej energetiky: Křetínský sa presúva do e-commerce
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:07