StoryEditor

Zamestnanosť zvyšujú malé firmy

23.05.2007, 00:00
Slovenská ekonomika mení svoju tvár. Zamestnanosť minulý rok totiž rástla v malých firmách. V podnikoch s viac ako 20 zamestnancami počet pracovníkov klesol.
V článku je graf

Dokazujú to údaje Štatistického úradu i informácie z jednotlivých spoločností.
Slovnaft napríklad minulý rok znížil počet zamestnancov o 21,5 percenta na 2 366. Časť z nich, presne 453, prešla do dcérskej spoločnosti, časť prepustili. Počet pracovníkov znížili i Slovenské elektrárne, ale aj Železiarne Podbrezová.
Ľudia ubúdali celý rok
Podľa Štatistického úradu klesal vlani vo firmách s viac ako 20 zamestnancami počet ľudí počas všetkých štyroch kvartálov. V prvom to bolo o 1,5 percenta, v ďalších bolo zníženie menšie ako jedno percento. "Zo súčasnej štatistiky nevieme presne, v ktorých odvetviach naberali firmy s malým počtom zamestnancov nových ľudí," hovorí riaditeľ odboru štatistiky práce a miezd Štatistického úradu Ivan Chrappa. "Mohlo by ísť o obchod, hotely a stavebníctvo," hovorí. Za pravdu mu dáva odvetvová štruktúra rastu zamestnanosti.
Pribúdajú služby
Štruktúra ekonomiky Slovenska sa tak mení v prospech malých firiem. Zároveň dochádza k rastu sektora služieb na úkor priemyslu.
V západnej Európe je podiel firiem pôsobiacich v službách väčší ako na Slovensku. Zmena v prospech tohto odvetvia sa teda očakávala.
Bankoví analytici súhlasia, že štruktúra ekonomiky sa mohla začať meniť. Analytik ČSOB Marek Gábriš však hovorí, že dôležitý je podiel tvorby HDP v jednotlivých sektoroch. Zmena zamestnanosti však môže naznačovať, že už k tomu dochádza.
Analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák hovorí, že výhoda Slovenska v lacnej pracovnej sile bude postupne klesať. Menší záujem o investície tak budú mať investori v priemyselnej výrobe. V službách je však dôležitá kvalifikácia zamestnancov.
"Rast malých a stredných podnikov potvrdzuje i záujem o úvery, ktorý je v ich prípade druhý najväčší po obyvateľstve," hovorí analytik Tatra banky Róbert Prega.
Veľkí pomáhajú
Rast malých firiem spôsobujú i veľkí investori, ktorí využívajú dodávky miestnych dodávateľov. Ďalším dôvodom mohol byť aj outsourcing veľkých spoločností, ktoré sa v snahe o racionalizáciu nákladov zbavujú vedľajších činností a sústreďujú sa na hlavnú oblasť podnikania. Vedľajšie činnosti potom vykonávajú menšie spoločnosti.
ďalším dôvodom môže byť podľa analytikov rast príjmov obyvateľov a rast zamestnanosti. Keďže sa zvyšuje ich kúpyschopnosť, majú viac peňazí na služby, akými sú napríklad cestovný ruch. Ten je doménou malých firiem. Podiel služieb na ekonomike sa tak postupne bude meniť a približovať sa západnej Európe a USA. "Podiel priemyslu na Slovensku je stále neobvykle vysoký. V dlhodobom horizonte očakávame, že štruktúra ekonomiky sa posunie v prospech služieb, a týka sa to aj zamestnanosti," hovorí analytička ING Bank Lucia Štektláčová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 13:37