StoryEditor

Štátnym lesom TANAP-u hrozí pokuta

26.07.2005, 00:00
Podľa SIŽP zásahom Štátnych lesov TANAP-u sa môže biotop poškodiť alebo zničiť. Ak sa zistenia potvrdia, inšpekcia môže uložiť štátnym lesom pokutu do tristotisíc korún. "Pretože je to územie s najvyšším, piatym stupňom ochrany, zákon podmieňuje vykonávanie viacerých činností len so súhlasom orgánu ochrany prírody.

Správne konanie týkajúce sa porušenia zákona o ochrane prírody a krajiny začal voči Štátnym lesom Tatranského národného parku (TANAP) inšpektorát životného prostredia v Košiciach. Dôvodom je odstraňovanie kalamitného dreva v národnej prírodnej rezervácii Tichá dolina, ktorým zasiahli v júni Štátne lesy TANAP-u do tohto biotopu bez povolenia orgánu ochrany prírody.
Lesom hrozí pokuta
Podľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) zásahom Štátnych lesov TANAP-u sa môže biotop poškodiť alebo zničiť. Ak sa zistenia potvrdia, inšpekcia môže uložiť štátnym lesom pokutu do tristotisíc korún. "Pretože je to územie s najvyšším, piatym stupňom ochrany, zákon podmieňuje vykonávanie viacerých činností len so súhlasom orgánu ochrany prírody. Týka sa to aj biotopov národného alebo európskeho významu, ktoré sa na tom území nachádzajú," uviedol pre HN hovorca SIŽP Michal Štefánek. Sprava TANAP-u vyčíslila spoločenskú hodnotu biotopov na približne 37 miliónov korún. Podľa SIŽP je to však len predbežný odhad, pričom hodnota sa nemusí rovnať spôsobenej škode.
Štátne lesy TANAP-u sa k správnemu konaniu zatiaľ nechcú vyjadrovať. Pre HN uviedli, že podľa nich lesný porast v Tichej doline "bol víchricou 19. novembra 2004 úplne zničený, a teda neexistuje". Správa TANAP-u však pripomína, že biotop nie sú len stromy. Biotopom je miesto prirodzeného výskytu určitého druhu rastlín alebo živočíchov, ich populácie alebo spoločenstva.
Rezort pôdohospodárstva nekomentuje postup inšpekcie a chce počkať na výsledok. Jeho šéf Zsolt Simon už pred niekoľkými týždňami uviedol, že lesníci zákon neporušili. Minister životného prostredia László Miklós zasa vyhlásil, že porušili.
Hasiči za to nemôžu
Lesníci a rezort pôdohospodárstva odôvodňovali zásah v Tichej doline aj rozhodnutím Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade, ktoré kvôli ochrane proti prípadnému požiaru vraj nariadilo uvoľniť cesty v šírke minimálne 20 metrov. "Nehovorili sme, koľko dreva treba odstrániť v ich okolí. Išlo nám o to, aby boli cesty pre hasičskú techniku priechodné a na niektorých miestach rozšírené na vyhýbanie sa a otáčanie vozidiel," uviedol pre HN prezident Hasičského a záchranného zboru Jozef Paluš. Zdôraznil, že túto ich požiadavku si niekto vysvetlil inak, za čo hasiči nemôžu. Podľa Paluša by stačilo, keby boli prístupové cesty široké štyri metre.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:40