StoryEditor

Tretinu elektriny budeme dovážať

05.05.2006, 00:00
Po odstavení dvoch funkčných jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach a niektorých iných dosluhujúcich elektrární bude Slovensko v najbližších rokoch čeliť nedostatku elektrickej energie.

Po odstavení dvoch funkčných jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach a niektorých iných dosluhujúcich elektrární bude Slovensko v najbližších rokoch čeliť nedostatku elektrickej energie. Približne tretinu spotreby budeme musieť pokrývať dovozom. Odznelo to na včerajšej konferencii o energetickej bezpečnosti Slovenska, ktorá sa konala na pôde ministerstva hospodárstva.
"V dôsledku nedostatku zdrojov budú ceny elektriny stúpať. Ak by sa v celej Európe podarilo nahradiť dosluhujúce elektrárne, mohli by sme dúfať v stabilitu cien," myslí si prezident Slovenského jadrového fóra Tibor Mikuš.
Jediný prostriedok, ako zmierniť tento trend, vidia odborníci v znižovaní energetickej náročnosti a efektivite využívania energie.
Cena elektriny rastie v celej Európe, na burze v Lipsku zdražela za posledných šesť rokov na trojnásobok. Na svedomí to má rast cien fosílnych palív a odstavovanie starých elektrární po celom kontinente.
"Národnou prioritou, ako rast cien zmierniť, je rozvoj jadrových zariadení. Súbežne treba rozvíjať aj alternatívne zdroje, ich potenciál však neumožňuje, aby boli dominantnými," povedal minister hospodárstva Jirko Malchárek.
Na sebestačnosť Slovenska v zásobovaní elektrinou bude mať rozhodujúci vplyv možná dostavba Mochoviec. Taliansky Enel teraz robí štúdiu realizovateľnosti, konečné slovo chcú však povedať až pár mesiacov po jej ukončení, zhruba za rok. Elektráreň by tak mala byť dostavaná najskôr v roku 2011. "Dôvod, aby boli Mochovce dostavané, je jednoznačný - nenasýtený trh," argumentuje Mikuš.
Podľa energetikov sú už márne snahy niektorých politických strán po voľbách zvrátiť rozhodnutie zavrieť dva bloky v Jaslovských Bohuniciach, na čo sa Slovensko muselo zaviazať v prístupových rokovaniach s Európskou úniou. Lepšie by vraj bolo porozmýšľať o budovaní jadrovej elektrárne vo východoslovenských Kecerovciach. "Zaujímavé je rozmýšľať aj o novej elektrárni v Bohuniciach, kde je vybudovaná silná nukleárna infraštruktúra," uzavrel Mikuš.

Cena za megawatthodinu na energetickej burze v Lipsku (v euro)

2000

18,91

2001

24,06

2002

23,03

2003

29,51

2004

28,51

2005

45,98
jan.-apr. 2006 59,62
Zdroj: SE

01 - Modified: 2003-02-28 07:18:09 - Feat.: 0 - Title: Zamestnávatelia sú prekvapení reakciou odborárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 03:35