StoryEditor

Formality držia prenosovku v investičnej neistote

03.04.2006, 00:00
Slovenská elektrizačná prenosová sústava zatiaľ nevie, koľko dividend bude musieť vyplatiť štátu zo svojho minuloročného zisku. Vláda o tom ešte nerozhodla, hoci o týchto peniazoch sa ministri mali dohodnúť ešte v marci, keď ministerstvo hospodárstva na rokovanie predložilo pôvodný návrh.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava zatiaľ nevie, koľko dividend bude musieť vyplatiť štátu zo svojho minuloročného zisku.
Vláda o tom ešte nerozhodla, hoci o týchto peniazoch sa ministri mali dohodnúť ešte v marci, keď ministerstvo hospodárstva na rokovanie predložilo pôvodný návrh. Ministerstvo hospodárstva a Úrad vlády sa však odvtedy nevedia zhodnúť na tom, kto je zodpovedný za opätovné predloženie materiálu.
Vedenie prenosovky tak stále nemá istotu, akú časť zisku bude musieť odviesť štátu, a teda s akou sumou môže počítať pri plánovaní investícií na tento rok. SEPS ako stopercentná štátna akciovka pritom potrebuje napríklad rekonštruovať vedenia v Križovanoch či na spojení Lemešany - Moldava. Okrem toho ju čaká výstavba cezhraničných prepojení smerom do Maďarska, Rakúska a na Ukrajinu tak, ako to kvôli liberalizácii trhu vyžaduje Európska únia.

Neisté dividendy
Podľa vládneho návrhu by mal štát na dividendách z prenosovky získať 166 miliónov korún, pričom firme by na investície do sústavy malo zostať 570 miliónov. "O investičných prácach sa bude definitívne rozhodovať na valnom zhromaždení v máji. O postupe schvaľovania dokumentu na vláde nemáme podrobnejšie informácie. Podľa správ spred dvoch týždňov sa stále dolaďovali formality," povedal hovorca prenosovej sústavy Igor Gallo.
"O zaradenie materiálov musí príslušné ministerstvo požiadať alebo oznámiť odboru vládnej agendy, že na zaradení, v tomto prípade materiálu vypusteného z rokovania vlády, trvá. Príslušný minister (Jirko Malchárek, pozn. red.) nepožiadal o opätovné zaradenie materiálu na rokovanie," uvádza tlačový odbor Úradu vlády v stanovisku tlačového pre HN.
Naopak, na ministerstve hospodárstva odmietajú, že by prijatie analýzy viazlo pre nevyriešené problémy. "Z našej strany nevidíme žiadne nezrovnalosti. Dokument je pripravený a sú v ňom zahrnuté aj pripomienky ostatných rezortov. Závisí len od Úradu vlády, kedy materiál zaradí do programu," povedal hovorca rezortu Robert Beňo.

Miliardové investície
Vedenie SEPS chce v najbližších štyroch rokoch do modernizácie elektrizačnej siete investovať zhruba jedenásť miliárd korún. Časť chce financovať aj zo zisku. Manažment prenosovky preto už od vlaňajška rokoval s jednotlivými ministerstvami o ponechaní časti zisku. Za rok 2004 dosiahla spoločnosť neočakávaný zisk 1,7 miliardy korún, štát si 95 percent z týchto peňazí vybral na dividendách. Koncom toho istého roka si spoločnosť stihla kúpiť novú modernú budovu za vyše 600 miliónov.
Analýzu o ziskovosti a dividendách spoločnosti pripravilo ministerstvo hospodárstva ešte vo februári a vláda o nej rokovala 1. marca. Materiál po pripomienkach rezortu financií stiahli s tým, že po dopracovaní niekoľkých podrobností ho schvália o týždeň neskôr, 8. marca. Vláda však o ňom nerokovala už takmer mesiac.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 06:46