StoryEditor

Ceny bytov ovplyvňujú najmä banky

13.06.2006, 00:00
Na trh s nehnuteľnosťami nebudú mať nadchádzajúce parlamentné voľby výrazný vplyv. Dôležitejšie sú podmienky, za ktorých banky ponúkajú úvery. Ak by sa dostupnosť úverov znížila, mohlo by sa to prejaviť aj na zlacnení bytov.

Na trh s nehnuteľnosťami nebudú mať nadchádzajúce parlamentné voľby výrazný vplyv. Dôležitejšie sú podmienky, za ktorých banky ponúkajú úvery. Podľa realitných maklérov má voľné peniaze málokto, až 90 percent obchodov sa uskutočňuje prostredníctvom úverov. Ak by sa dostupnosť k nim znížila, mohlo by sa to prejaviť aj na zlacnení bytov.
"Vplyv politických zmien na cenu nehnuteľností vylučujem. Všetko je to o peniazoch," hovorí viceprezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Zeno Kezman. Pripúšťa však, že výrazné ekonomické zmeny, ktoré by viedli k vyšším úrokovým sadzbám, môžu cenu nehnuteľností ovplyvniť. Pokles cien by postihol predovšetkým Bratislavu a väčšie mestá. "Na vidieku je iný režim financovania, napríklad hypotéky sa používajú veľmi málo," hovorí Kezman.
"Nevylučujem, že k určitým zmenám dôjde, rozhodne však nie zo dňa na deň, veď vývoj cien na trhu nehnuteľností je pozvoľný proces," konštatuje konateľ Bratislavskej realitnej kancelárie Martin Holec.
Nové byty pribúdajú
Nová bytová výstavba už podľa Holeca dosiahla európsky i americký štandard, splátkový kalendár sa posúva, platí sa až na konci a developer rozpredáva takmer hotové byty. Začína ich byť dosť a záujemcov menej, čo ceny stláča nadol. "Ceny závisia len a len od ekonomického vývoja. A keďže je Slovensko súčasťou Európskej únie, k mimoriadnym zmenám ani dôjsť nemôže, platné štandardy nepustia," tvrdí Holec.
Komunisti by trhom pohli
Podľa konateľa Trnavských realít Jaroslava Valoviča sú ľudia dosť zdatní na to, aby starý byt nepredali pod cenu. V Trnave ani v jej okolí vzhľadom na rastúci dopyt žiadne povolebné zmeny neočakávajú. "Jediná hrozba, našťastie nie reálna, je, že začnú vládnuť komunisti s robotníkmi. V tom prípade by sa ceny na realitnom trhu výrazne zdeformovali," hovorí prezident asociácie realitiek Ľubomír Kardoš.
Podľa neho staré byty namiesto zlacňovania paradoxne zdraželi. Najmä v Bratislave, ale aj v iných veľkých mestách. "Vôbec to nesúvisí s politikou. Dôvodom je rastúci dopyt."
Ani vláda na čele s Robertom Ficom nepredstavuje podľa Kardoša pre realitný trh nijakú hrozbu. "Pozrite sa, ako Fico sám osobne pochopil význam investícií do nehnuteľností. Kúpil si luxusný byt v Bratislave. Napísal ho na mamičku, ktorá býva v Topoľčanoch," uzatvára Kardoš.

Zdraželi najmä malé byty
Podľa štúdie spoločnosti J & T Real Estate: Na trhu s nehnuteľnosťami sa priemerná cena starších garsónok v hlavnom meste vyšplhala na viac ako 1 100 eur za m2, teda na takmer 40-tisíc korún. Pri viacizbových bytoch je to o 4 000 - 8 000 Sk menej. Ceny bratislavských pozemkov vlani rástli najvyšším tempom od roku 1998, a to o 30 % na priemerných 139 eur, vyše 5 200 Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:03