StoryEditor

Sedemsto zamestnancov Punch dnes nepracuje

05.02.2006, 23:00

Takmer sedemsto slovenských zamestnancov belgickej spoločnosti Punch Campus v Námestove dnes nenastúpi do práce. Naďalej platí oznámenie o hromadnom prepúšťaní, ktoré firma doručila na miestny na úrad práce. Vrcholoví manažéri Punch Campus a firmy LG.Philips Displays sa v piatok nedohodli, či a v akom rozsahu obnovia výrobu.
Výroba v závode Punch Campus, ktorý bol kontraktorom slovenskej vetvy LG. Philips Displays s produkciou súčiastok do obrazoviek a so zastaranou technológiou CRT, sa zastavila minulý týždeň. LG.Philips Displays skrachoval a zatvorením závodu v českých Hraniciach na Morave stratili firmy na Slovensku odberateľa.
Česká fabrika síce výrobu dočasne obnovila, no zdá sa, že to nebude dlhodobé riešenie. "Situácia je stále nejasná, rozuzlenie môže prísť v pondelok na stretnutí s ministerkou práce Ivetou Radičovou. Ak sa neobnoví výroba pre LG.Philips Displays, budeme hľadať náhradný výrobný program. Ťažko však zamestnáme všetkých sedemsto ľudí," povedal HN personálny manažér Punch Campus Michal Foltán.
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Námestove už hľadá miesta pre kvalifikovaných pracovníkov, ktorí prídu s najväčšou pravdepodobnosťou o zamestnanie. "Hľadáme možnosti. Oslovili sme oravské elektrotechnické firmy a podaktoré sú ochotné prijať nových zamestnancov. Medzi nimi je to napríklad Avex v Dolnom Kubíne alebo Panasonic v Námestove. Nezamestnanosť v našom okrese je pod desiatimi percentami a chceli by sme ju udržať," tvrdí šéf úradu Pavol Boldoviak.
Mnohí zamestnanci Punch Campus sú však skeptickí a neveria, že sa dostanú späť do práce. Veľkú nádej nevkladajú ani do rokovaní s ministerskou práce a skôr sa zaujímajú o novú robotu. Ani podľa odborárov nie je isté, či sa obnoví výroba. "Ľuďom nezostane nič iné, len prijať výpovede. Belgická firma Punch Campus si svoju povinnosť voči úradu práce splnila a nemáme veľký priestor na manévrovanie," zdôraznil člen predsedníctva Odborového zväzu KOVO Agustín Pecko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:32