StoryEditor

Malchárek finišuje s personálnymi zmenami

27.11.2005, 23:00
Personálne výmeny v podnikoch riadených ministerstvom hospodárstva začal v teplárenských spoločnostiach. Do konca mesiaca by malo niekoľko ľudí opustiť aj energetické podnikoch, kde sa už zmeny začali.

Personálne výmeny v podnikoch riadených ministerstvom hospodárstva začal minister Jirko Malchárek v teplárenských spoločnostiach. Do konca mesiaca by malo niekoľko ľudí opustiť aj energetické podniky, kde sa už zmeny začali.
Podľa hovorkyne Fondu národného majetku (FNM) Tatjany Lesajovej sa do uplynulého piatka uskutočnili valné zhromaždenia len v teplárenských podnikoch. Z predstavenstiev a z dozorných rád týchto spoločností muselo spolu odísť 20 ľudí.
Zatiaľ nedotknutá zostala Zvolenská teplárenská. "U nás zatiaľ neboli žiadne personálne výmeny, keďže sa ešte neuskutočnilo valné zhromaždenie. Zrejme sa však niečo chystá, lebo určite nebudeme výnimkou," povedal generálny riaditeľ Július Jankovský.
Ďalšie zmeny hovorkyňa fondu avizovala v priebehu mesiaca v energetických firmách. V SPP sa upratovanie už začalo. Podľa zistení HN výkonný výbor FNM odvolal troch členov dozornej rady plynární.
Z funkcií majú odísť Peter Baláž z Ekonomickej univerzity, bývalý poradca exministra hospodárstva Rudolf Kvetán a Nikolaj Ponevský z Technickej univerzity v Košiciach. Rozhodnutie ešte musí potvrdiť valné zhromaždenie SPP. Mená nových ľudí nie sú zatiaľ známe.
Výmeny by mali pokračovať v Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy. Z predstavenstva prenosovky by mali odísť dvaja a z dozornej rady traja členovia.
Do úvahy prichádzajú aj zmeny v rozvodných energetických podnikoch, kde štát vlastní 51-percentný akcionársky podiel.
Ministerstvo chce všetky potrebné výmeny stihnúť do konca roka. Malchárek chce najprv dokončiť výmeny v agentúrach patriacich priamo pod samotný rezort. Chce tak dostať pod lepšiu kontrolu ministerstva peniaze zo štrukturálnych fondov Európskej únie, ktoré prechádzajú práve týmito inštitúciami.
Minister Malchárek sa pred časom zaprisahal, že z výberu riadiacich pracovníkov nevzíde ani jedna politická nominácia. Rozhodnúť by malo najmä vzdelanie, odborná skúsenosť a vodcovské schopnosti.

Zmeny v teplárenských spoločnostiach

TEKO - Košice, a. s.
predstavenstvo: Karel Hirman, Zuzana Némethová, Ladislav Ďurák, predseda Ján Ferenci

Martinská teplárenská a. s.
predstavenstvo: Miroslav Szaraz a Jozef Fašung
dozorná rada: zmeny neboli

Žilinská teplárenská a. s.
predstavenstvo: Ján Ďurava, Karol Gordík
dozorná rada: Lenka Tibenská, Mária Mačugová

Trnavská teplárenská a. s.
predstavenstvo: Peter Szöllösy, Juraj Chromík, predseda Ivan Gabriel
dozorná rada: Angela Vysopalová, Mária Miazdrová

Bratislavská teplárenská a. s.
predstavenstvo: Robert Prikryl, Ľubobír Gajda, Ladislav Eštok
dozorná rada: Rudolf Sivák, Anna Strapková

Zvolenská teplárenská a. s.
valné zhomaždenie sa ešte neuskutočnilo

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 20:54