StoryEditor

Maďari sú tesne pred dohodou s Hankookom

28.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Maďarský minister hospodárstva a dopravy János Kóka odcestoval v stredu do Tokia so špeciálnym balíkom pre juhokórejskú spoločnosť Hankook Tire. Včera o tom informoval maďarský denník Népszabadság, podľa ktorého Maďarsko ponúkne Hankooku daňové úľavy, rôzne štátne podpory a 68-hektárový pozemok s celou infraštruktúrou.

Maďarský minister hospodárstva a dopravy János Kóka odcestoval v stredu do Tokia so špeciálnym balíkom pre juhokórejskú spoločnosť Hankook Tire. Včera o tom informoval maďarský denník Népszabadság, podľa ktorého Maďarsko ponúkne Hankooku daňové úľavy, rôzne štátne podpory a 68-hektárový pozemok s celou infraštruktúrou. Minister odmietol špecifikovať podporu pre investora. Népszabadság získal z iných zdrojov informácie, podľa ktorých rezort hospodárstva vlani v decembri navrhol Hankooku štátnu podporu 16 miliárd forintov, čo je v prepočte 2,47 miliardy korún. V tom čase sa juhokórejskej spoločnosti zdala ponuka nízka, uvažovala totiž o podpore 25 miliárd forintov, teda asi 3,8 miliardy korún. Ponuka Maďarska sa stala zaujímavou potom, čo slovenská vláda rozhodla, že sľúbenú podporu Hankooku nedá a nezaručí sa ani za vybudovanie infraštruktúry. Maďarská ponuka medzičasom klesla pod vplyvom sebavedomia získaného budovaním infraštruktúry a príchodom iných investorov, napríklad spoločnosti Bridgestone.
Súčasná ponuka priamej podpory je údajne menej ako 12 miliárd forintov (1,85 miliardy korún), čiže nedosahuje ani desatinu hodnoty investície.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 16:24