StoryEditor

Belica zaskočil poslancov, domovy nezískajú

28.09.2005, 00:00
Župan Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica spochybnil platnosť uznesenia o prenájme zariadení sociálnych služieb štyrom neziskovým organizáciám - na 30 rokov a za korunu ročne.

Župan Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica spochybnil platnosť uznesenia o prenájme zariadení sociálnych služieb štyrom neziskovým organizáciám - na 30 rokov a za korunu ročne. Uznesenie odhlasovali poslanci za SMK s podporou nezávislých. V orgánoch neziskoviek sú pritom viacerí poslanci práve za SMK. Má platiť od začiatku októbra. Belica však tvrdí: "Uznesenie je neplatné." Potrebné dokumenty už postúpil prokuratúre.
Ak prokuratúra Belicovu argumentáciu potvrdí, od októbra sa nič nezmení - domovy a penzióny zostanú v pôsobnosti kraja a nedostanú sa do prenájmu účelovo založených neziskoviek.
Veto prelomili, ale...
Sporné uznesenie so zmluvami o prenájme zariadení podľa Belicu neplatí, lebo poslanci ho nepotvrdili v zákonnej dvojmesačnej lehote. Uznesenie schválil nitriansky regionálny parlament 21. júna. Belica ho nepodpísal. Preto o ňom poslanci znovu hlasovali začiatkom júla. Belicovo veto nadpolovičnou väčšinou prelomili, ale... "Zastupiteľstvo 5. júla potvrdilo uznesenie číslo 182/2005, no nie v tom znení, ako ho schválilo v júni, čo je v rozpore so zákonom o samosprávnych krajoch," povedal Belica. Chýbalo tam napríklad ustanovenie o zrušení rozpočtoviek kraja, spravujúcich sociálne zariadenia. Uznesenie teda neschválili v pôvodnom znení. "Od júnového hlasovania už uplynuli viac ako dva mesiace, preto stratilo platnosť," zdôraznil Belica.
Právnik Milan Galanda dáva za pravdu Belicovi. "Keby tam boli nejaké pravopisné chyby, dalo by sa to akceptovať. Toto podľa mňa už nie je to pôvodné uznesenie, ale nové, ktoré musí odznova prejsť celou schvaľovacou procedúrou, ak má platiť," skonštatoval Galanda. Staré podľa neho neplatí. "Prelomiť veto župana možno len tak, že sa schváli to isté uznesenie v tom istom znení," zdôraznil Galanda.
Ostali ako obarení
"Keď predseda na zastupiteľstve oznámil nové skutočnosti, poslanci SMK zostali ako obarení," opisuje situáciu poslankyňa ĽS-HZDS Lýdia Forrová. Zo šoku sa zrejme stále nespamätali. "Boli určité zmeny, ale v pondelok sme prišli domov až neskoro v noci a nestačili sme si preveriť, či sú rozdiely, ktoré spomenul župan fakt pravdivé," povedal nám včera poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja za SMK László Fekete.
Čo urobia, ak má Belica pravdu a prokuratúra mu vyhovie? "Keď sú texty rozdielne, v tom prípade to musíme schváliť znovu," doplnil Fekete. Či to opäť dajú tým istým neziskovkám s rovnakým osadenstvom - zloženým z poslancov SMK - odpovedať nechcel. "O tom rozhodne väčšina v zastupiteľstve," povedal.
Pat stále hrozí
K spornému uzneseniu patria aj zmluvy, ktoré župan Nitrianskeho kraja Milan Belica nepodpísal s odôvodnením, že by spôsobil kraju miliónové škody. Zmluvy zaručovali neziskovkám takmer pol miliardy korún ročne z rozpočtu kraja a príspevkov obyvateľov zariadení.
Bez Belicovho podpisu neziskovky nemajú na peniaze nárok. Ak by uznesenie platilo, vznikla patová situácia, keďže sa ním od začiatku októbra rušia rozpočtové organizácie kraja - správcovia zariadení sociálnych služieb. Neziskovky by však kvôli nepodpísaným zmluvám nemali právny nárok na peniaze pre domovy. Zariadeniam by tak hrozilo, že nedostanú peniaze na stravu, energie a iné základné služby.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 13:20