StoryEditor

Štát vyplatí viac aj pri Trnave

26.04.2005, 00:00
Na zajtrajšie rokovanie vlády smeruje návrh, ktorý je v rozpore so zásadami použitia prostriedkov štátneho rozpočtu a riskuje i konflikt s platnou legislatívou. Ekonomickí ministri totiž včera odsúhlasili návrh, aby vláda vyplatila spoločnosti Semat a vlastníkom nehnuteľností pri Trnave vyššiu majetkovú náhradu oproti znaleckému posudku.

Farmu firmy Semat i byty treba premiestniť kvôli investícii PSA Peugeot Citroën pri Trnave. Tento záväzok Slovensku vyplýva zo zmluvy s francúzskou automobilkou z januára 2003. Investor tak nadobudne ďalší asi 36-hektárový pozemok.
Ministerstvo hospodárstva navrhlo, aby štát firme Semat vyplatil 54,9 milióna korún a v jej prospech preinvestoval aj ďalších 31,1 milióna na vybudovanie dvoch nových objektov, v ktorých chce Semat pokračovať v živočíšnej výrobe. Na farme pracuje 47 zamestnancov a je tam ustajnených približne 520 kusov dobytka. Ďalších 109,9 milióna korún (bez DPH) by štát vynaložil na výstavbu náhradných bytov a obytných domov v Zavare, ako aj inžinierskych sietí. Celkovo tak štát oproti znaleckým posudkom vyplatí 125,4 milióna korún.
Ministerstvo v právnej analýze uznáva, že pri tomto postupe riskuje nedodržanie hospodárnosti a efektívnosti použitia prostriedkov štátneho rozpočtu. V opačnom prípade však riskuje nedodržanie zmluvy s investorom a vymáhanie prípadnej náhrady škody. Právnym komplikáciám by sa dalo predísť, keby vláda včas aj na tento pozemok rozšírila osvedčenie o významnej investícii, čo by ho umožnilo vyvlastniť. Išlo by síce o jednoznačný postup, no komplikovaný a časovo náročný. "Ekonomickí ministri neposudzovali právne, ale iba ekonomické súvislosti," zdôvodnil minister financií Ivan Mikloš. Rozhodujúce podľa neho bolo, že aj pri úhrade vyššej ako je znalecký posudok sa neprekročil rozpočet 290 miliónov korún, ktorý je v zmluve s francúzskym investorom určený "na inú podporu štátu".
"Keďže v tomto prípade pozemky ani nehnuteľnosti nemajú štatút pozemkov pre významné investície, kde zákon umožňuje vyvlastňovanie a stanovenie ceny podľa znaleckého posudku, ide o priľahlé pozemky, je iba na štáte, aby sa na cene dohodol s majiteľmi nehnuteľností," tvrdí hovorca ministra hospodárstva Maroš Havran. Pripúšťa, že slovenská právna úprava takýchto riešení nie je jednoznačná. "Minister Pavol Rusko povinnosť štátu vykupovať pozemky podľa znaleckých posudkov spomínal vždy iba v súvislosti s významnými investíciami," reagoval Havran na otázku HN, či už teraz neplatí, že štát nemôže dohodovať pri výkupe pozemkov ľubovoľnú cenu.

01 - Modified: 2003-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cena ropy sa drží nad 28 USD za barel 02 - Modified: 2003-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Disponibilné zdroje úverovania na KBB boli 185,7 mil. Sk 03 - Modified: 2003-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prílev kapitálu do eurozóny sa v októbri zvýšil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:08