StoryEditor

Nespokojní vlastníci blokovali cestu

28.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Príjazdovú cestu k závodu Kia včera na viac ako hodinu zablokovali nespokojní majitelia pozemkov, ktorú budujú pod infraštruktúrou Kia stroje spoločnosti Agra -- Váh, obhospodarujúcej pozemky v okolí závodu kórejskej automobilky.

Príjazdovú cestu k závodu Kia včera na viac ako hodinu zablokovali nespokojní majitelia pozemkov, ktorú budujú pod infraštruktúrou Kia stroje spoločnosti Agra - Váh, obhospodarujúcej pozemky v okolí závodu kórejskej automobilky.
Nespokojní vlastníci, ktorí požadujú za pozemky predané pod samotný závod doplatenie do sumy 350 korún za štvorcový meter, sú podľa členky petičného výboru z Nededze Margity Mravcovej rozhodnutí v protestoch pokračovať, až kým sa k ich požiadavkám nevyjadrí vláda. "Budeme protestovať na všetkých cestách k závodu a čoraz častejšie," povedala Mravcová.
Podľa konateľa spoločnosti Žilina Invest Juraja Čermáka sa stavajú iba cesty, na ktoré je vydané stavebné povolenie a ostatné plochy sa spevňujú v rámci archeologického prieskumu. Protest nemal podľa jeho názoru nič spoločné s nespokojnými vlastníkmi, pretože ho zorganizovala spoločnosť Agra - Váh, ktorá žiada od Žilina Investu náhradu škody.
Podľa manažéra projektu Stanislava Vinca závisí dohoda s vlastníkmi pôdy od rozhodnutia vlády. Do polovice augusta má byť dokončený približne trojkilometrový úsek cesty zo Žiliny do areálu automobilky. "Budeme asi týždeň meškať, ale cesta musí byť už v auguste hotová," hovorí Vinc, podľa ktorého sa spojenie závodu so Žilinou neodsunie. "Kórejčania už objednali technológie, ktoré do závodu dopravia po novej ceste. Stará cesta cez Tepličku nad Váhom sa na tento účel nedá použiť," zdôraznil manažér.
Konateľ spoločnosti Agra - Váh Cyril Mestický informoval, že neoprávneným vstupom na obhospodarovanú pôdu a zhrnutím ornice vznikla škoda za viac než dva milióny korún. Agra - Váh pripravuje žalobu na slovenskú vládu pre porušenie svojich ústavných práv a tiež žalobu na spoločnosť Kia Motors.
Podľa právneho zástupcu nespokojných vlastníkov Maroša Uhaľa zatiaľ nedostali odpoveď ani na jedno zo šiestich podaní. Námestník okresnej prokurátorky v Žiline Marián Ukrop potvrdil, že prokuratúra eviduje dve podania právnych zástupcov nespokojných vlastníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:24