StoryEditor

Nemci by opäť volili Slovensko

25.04.2005, 00:00
Až 92 percent nemeckých podnikov, ktoré už pôsobia na Slovensku, by svoje rozhodnutie zopakovalo. V Česku by opäť investovalo viac ako dve tretiny nemeckých podnikov, no 23 percent z nich by dnes zvolilo pre svoju investíciu inú krajinu: na prvom mieste Slovensko.

Vyplýva to z ankiet, ktoré medzi nemeckými investormi robili v Česku, Poľsku, Maďarsku a na Slovensku kancelárie nemeckých delegátov, prípadne spoločných obchodno-priemyselných komôr v týchto krajinách.
Na Slovensku z vyše 230 oslovených nemeckých investorov vyplnilo dotazníky úplne 63 respondentov, čo Dieter Mankowski, poverený delegát nemeckého hospodárstva na Slovensku, považuje za dostatočne reprezentatívne.

Chcú zamestnať viac ľudí
Až 95 percent respondentov je so súčasnou situáciou svojich podnikov na Slovensku spokojných, (44 % ju hodnotí ako dobrú, ostaní ako uspokojivú). Dve tretiny z nich očakávajú v tomto roku dynamický rast slovenskej ekonomiky a rast obratu. Viac ako tretina predpokladá zvyšovanie zamestnanosti, chce prijať nových zamestnancov.

Kritika podmienok pre výskum
Lepšie ako na Slovensku hodnotili nemeckí respondenti v Česku i Maďarsku podmienky na výskum a vývoj. "Pre zachovanie investičnej atraktivity Slovenska ich bude treba zlepšiť," poznamenal Mankowski. "Zatiaľ sú naozaj na Slovensku veľmi, veľmi nepriaznivé," priznal pre HN prognostik Ivan Klinec z Prognostického ústavu SAV. "Bude veľmi záležať na tom, či sa premení stratégia orientovaná na znalostnú ekonomiku a údajnú podporu vedy a výskumu aj do reálnej praxe," dodal Klinec.

Apel na Česko
Investori apelovali na Česko, aby na podnikanie vytvorilo atraktívnejšie rámcové podmienky, pretože stavať na nízke mzdy už dávno nestačí. "Ak sa súčasná reformná politika ČR nezmení, atraktivita krajiny je ohrozená," konštatoval Mankowski.
V obidvoch krajinách nemeckí investori kritizujú nedostatočný boj proti korupcii. "Zlepšiť by sa malo presadzovanie právnych nárokov, transparentnosť verejných zákaziek, tendrov a efektívnosť štátnej správy," uviedol.

Rozhodujúce kritériá investorov
V prieskume sa respondenti vyjadrovali aj ku kritériám, ktoré ich najviac motivovali umiestniť svoje prevádzky na Slovensku. Rozhodla pripravenosť zamestnancov podávať výkony, ich produktivita a kvalifikácia. Až za ne zaradili daňové zaťaženie, pracovné náklady, dostupnosť odborných pracovníkov a flexibilitu pracovnoprávnych predpisov. Pri hodnotení reálnej situácie však už na prvom mieste vyzdvihli nemeckí podnikatelia ako najpríťažlivejšie daňové zaťaženie. Varovnejšie poznámky mali ku kvalite lokálnych dodávateľov, hodnotili ju z päťstupňovej stupnice známkou dva mínus. Ešte horšie dopadla kvalita zamestnancov - absolventov škôl, verejná infraštruktúra a najmä spomínané podmienky na výskum a vývoj.

Ako vidia rok 2005 nemeckí investori (percento odpovedí respondentov)
Investičné náklady:
rast: 44%
bez zmien: 48%
pokles: 8%
Zamestnanosť:
rast: 35%
bez zmien: 59%
pokles: 6%
Ekonomická situácia v SR:
sa zlepší: 71%
ostane nezmenená: 27%
sa zhorší: 2%
Zdroj: Anketa medzi nemeckými investormi v SR  

01 - Modified: 2003-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opäť o krajanskom zákone
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:53