StoryEditor

Benzín je lacnejší než vlani

18.10.2006, 00:00
Ceny benzínu na slovenských pumpách sú najnižšie od júla 2005. Liter dnes v priemerne stojí 37,37 koruny, čo je o päť korún viac ako počas tohtoročného leta.

Ceny benzínu na slovenských pumpách sú najnižšie od júla 2005. Liter dnes v priemerne stojí 37,37 koruny, čo je o päť korún menej ako počas tohtoročného leta. Plná nádrž sa dá natankovať asi o 250 korún lacnejšie ako pred štvrť rokom. Analytici výraznejšie zdraženie v najbližšom čase neočakávajú. Nafta nezlacnela tak výrazne, asi len o tri koruny, a tak stále prekvitá palivová turistika k susedom.
Lacný benzín
Najlacnejší benzín sa dnes dá natankovať na niektorých hypermarketových pumpách a čerpacích staniciach lacných reťazcov už od 36 korún. Ani na diaľničných čerpadlách, kde sú ceny spravidla najdrahšie, neprevyšujú 40 korún. Naftu možno kúpiť v priemere asi o korunu drahšie ako benzín.
Príčinou zlacňovania je pokles svetových cien ropy. Hurikánová sezóna bola v USA na rozdiel od tej vlaňajšej mierna, nevyhrotili sa ani konflikty v Iráne a iných ťažobných krajinách. Analytici nevylučujú ďalšie zlacňovanie. "Bude závisieť od toho, či bude tuhá alebo mierna zima," hovorí analytik Fimex Capital Marcel Vlna.
Fico vraj nepomohol
Predstavitelia bratislavskej rafinérie, ktorá dodáva väčšinu pohonných látok na náš trh, odmietajú, že by najvýraznejšie zlacnenie v posledných mesiacoch súviselo s príchodom novej vlády a jej tlakom na ceny energií. Zlacňujú vraj len kvôli trhom. "Tak, ako v minulosti, aj v súčasnosti a budúcnosti reagujeme iba na vývoj vo svete. Na Slovensku nemôžu byť odlišné ceny ako v Európe," hovorí hlavný ekonóm Slovnaftu Marek Senkovič.
Ropa na trhoch už štvrtý deň za sebou mierne koriguje, len od začiatku týždňa zdražel barel (159 litrov) asi o dva doláre. Navyše, kartel krajín vyvážajúcich ropu OPEC má zajtra rozhodnúť, či pre nízke ceny obmedzí ťažbu o milión barelov denne.
"Ak sa dnešný trend nezmení, budúci týždeň môžeme vidieť po dvoch mesiacoch opäť mierne zdraženie," povedal Vlna s tým, že to bude najviac niekoľko desiatok halierov. Viac pravdepodobné podľa neho je, že súčasný mierny rast je len akousi korekciou a ropa ešte pôjde dole. Benzín by tak v najbližších týždňoch mohol byť ešte lacnejší.
Turistika prekvitá
Slovensko má dnes lacnejší alebo porovnateľný benzín ako u našich susedov. Iné je to pri nafte, z okolitých štátov je najdrahšia.
V Česku je nafta na pumpách asi o korunu lacnejšia ako u nás. Tamojší pumpári však podľa svojich vyjadrení prílišný nárast záujmu Slovákov nezaznamenali.
Úplne naopak je to v Rakúsku, kde na litri vodiči ušetria dve a pol koruny. Palivová turistika tu prekvitá. "Takmer polovica našich zákazníkov sú Slováci. Niektorí naftu tankujú bez ohľadu na cenu kvôli jej kvalite, teraz je veľa vodičov, čo len kvôli cene prídu natankovať spoza hranice a idú naspäť," hovorí Radovan Maryniak s pumpy v Kittsee, prvej rakúskej dedinke za Bratislavou.
Nafta je u nás oproti okolitým krajinám v pomere k benzínu o niečo drahšia pre iný podiel spotrebných daní. Dobrou správou pre majiteľov dieselových áut nie je ani príchod zimnej sezóny. Vykurovacie oleje majú podobné zloženie ako nafta, a tak dopyt po teple vyženie jej cenu spravidla vyššie ako v letných mesiacoch. Ako sa bude jej cena vyvíjať, ukáže svetové počasie v najbližších mesiacoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 02:53