StoryEditor

ZMOS ministerstvu financií: Neustúpime

16.09.2005, 00:00
Osud pripravovanej novely zákona o miestnych daniach - ktorým chce vláda zamedziť neúmernému zvyšovaniu daní zo strany niektorých miest a obcí - je nejasný. Nielen preto, že slovenský parlament nefunguje.

Osud pripravovanej novely zákona o miestnych daniach - ktorým chce vláda zamedziť neúmernému zvyšovaniu daní zo strany niektorých miest a obcí - je nejasný. Nielen preto, že slovenský parlament nefunguje.
Proti novele sa v stredu ostro ohradilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Tvrdí, že jej prijatie môže viesť k zvýšeniu daní z bytov a rodinných domov.
Výhrady obcí
Čo samospráve na novele najviac prekáža? "Obmedzenie rozpätia medzi najvyššou a najnižšou sadzbou dane na 20-násobok," hovorí Sýkora. Najnižšie dane platia ľudia za rodinné domy a byty, oveľa viac pýtajú mestá a obce od podnikateľov. Niekde je rozdiel aj viac ako 20-násobný. Napríklad v Jaslovských Bohuniciach sa štvorcový meter rodinného domu zdaňuje korunou, jadrová elektráreň za rovnakú výmeru platí až 500 korún.
Samospráva sa sťažuje, že dane podnikateľom znížiť nemôže, lebo nebude mať z čoho financovať školy, údržbu ciest a ostatné kompetencie. ZMOS ľuďom odkazuje, že ich znovu čaká zvyšovanie daní, a to kvôli novele. "S tým nesúhlasíme, obce a mestá majú z čoho financovať svoje kompetencie," povedal hovorca rezortu financií Peter Papanek. Iba z dane z príjmov získajú takmer o tri miliardy viac, ako sa plánovalo pred reformou financovania samosprávy.
Podľa ZMOS-u sú v novele veci, na ktorých sa s ministerstvom financií nedohodli. "V návrhu sa objavili prvky, ktoré sme neprediskutovali a sú nad rámec reformy verejnej správy, proti čomu protestujeme," zhŕňa argumenty podpredseda združenia a starosta Petržalky Vladimír Bajan. Napríklad, že obec si nebude môcť určovať vlastné cenové pásma či zrušenie zdaňovania dočasného parkovania. Ministerstvo financií sa proti kritike ostro ohradzuje. "Odmietame tvrdenia, že sme o novele s nimi nerokovali, to nie je pravda," reaguje Papanek.
Verdikt padne v parlamente
Predložený návrh podľa šéfa ZMOS-u Michala Sýkoru obmedzuje samostatnosť obcí, preto sa samospráva bude usilovať, aby ho parlament neschválil. Zmeny, ktoré sa na rokovaní vlády do novely dostali a o ktorých združenie nevedelo, sú podľa Sýkoru výsledkom lobingu podnikateľov.
"V Národnej rade si to medzi sebou korektne rozdáme," odkazuje podnikateľom a rezortu financií. "Ak bude ešte možnosť," podotkol v súvislosti s parlamentnou krízou Bajan. Kritizuje, že rezort v novele navrhol, aby sa za priestory vo vyšších budovách platilo od druhého podlažia iba desať korún za každé poschodie. Mestá a obce by tak mohli podľa neho prísť o desiatky miliónov korún. "Je to nedorozumenie zo strany ZMOS-u, zostáva to po starom, teda desať korún za štvorcový meter," vysvetlil Papanek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:15