StoryEditor

Ohrozený je príchod miliardových investícií

13.03.2006, 23:00
Rozhodnutie neprivatizovať až do nových parlamentných volieb sa dotkne približne desiatich zahraničných investičných projektov. Odhadom ide o investície za 13 až 14 miliárd korún.

Rozhodnutie neprivatizovať až do nových parlamentných volieb sa dotkne približne desiatich zahraničných investičných projektov. Odhadom ide o investície za 13 až 14 miliárd korún. Niektoré pribrzdí zákaz predaja a zámeny štátnej pôdy, iné stopnutý prevod prebytočného nehnuteľného majetku štátu.

Čaká sa na pozemkový fond
"Včera sme odovzdali ministerstvu hospodárstva ich zoznam s odporúčaním na riešenie. Navrhli sme, aby minister hospodárstva všetkých dotknutých investorov oslovil a zvážil individuálne riešenia," uvádza hovorca agentúry SARIO Michal Novota. Ktorých firiem a akého počtu pracovných miest sa zastavenie prevodov štátneho majetku dotklo, však nechce rezort hospodárstva konkretizovať. "Do rozhodnutia pozemkového fondu tieto informácie nezverejňujeme," odpovedá hovorca ministerstva Robert Beňo.
Správna rada Slovenského pozemkového fondu zasadne dnes. Bude zvažovať odporúčanie ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, aby sa zastavenie prevodu štátnej pôdy na zahraničných investorov riešilo nájomnými zmluvami. "Pôjde len o dočasné preklenutie súčasného stavu, aby sa nezastavila príprava rozbehnutých zahraničných investícií a investori mohli požiadať o stavebné povolenie," hovorí poradca generálneho riaditeľa fondu Ľubomír Kavjak.

Nájom nič nevyrieši
"Takéto riešenie nám vôbec nepomôže, veď nájomnú zmluvu na 50 rokov aj s predkupným právom dávno máme," oponuje primátor Levíc Štefan Mišák. Zahraničný investor podľa neho nedá do projektu ani korunu bez toho, aby v rukách nedržal list vlastníctva k pozemkom. Napríklad z Rimavskej Soboty už talianska firma odišla, problém má aj Jelšava, v ktorej je ohrozený vstup MPG holding Moskva. Firma tu chce vytvoriť 300 pracovných miest.
Ak napriek tomu správna rada fondu odporúčanie prijme, stretnú sa zástupcovia 34 regionálnych odborov fondu a vytypujú najhorúcejšie prípady, ktoré sa musia okamžite riešiť. Okrem už spomenutých miest sa to týka automobilky Kia/Motors, Vígľaša, Zlatých Moraviec a dvoch spišských obcí.

Problémy s prenájmom pôdy
Podľa Ľubomíra Kavjaka z pozemkového fondu bude dôležité stanoviť výšku nájomného, pretože ide o ornú pôdu. Aj to, či sa cena nájmu odráta od kúpnej ceny. Sporné je tiež, akým spôsobom sa orná pôda preklasifikuje na stavebný pozemok, pretože inak investor stavebné povolenie nezíska. Ako upozorňuje Štefan Mišák, problém môže byť aj s výstavbou sietí. "Nemôžem napríklad investorov prinútiť, aby si dali žiadosť na plynárne a elektrárne o vybudovanie energetických zdrojov. Sú to desiatky miliónov korún, mesto ich nemá a investor bez právoplatnej zmluvy nepodnikne nič. Tým sa všetky termíny odsúvajú," vysvetľuje primátor Levíc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:26