StoryEditor

Kaník chce zmenu regulácie cien plynu

14.09.2005, 00:00
Minister sociálnych vecí Ľudovít Kaník chce siahnuť na zisky Slovenského plynárenského priemyslu. Vláde bude dnes prezentovať výsledky rokovaní s predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jánom Matuským, s ktorým hľadal "priestor v štruktúre zisku SPP".
Minister sociálnych vecí Ľudovít Kaník chce siahnuť na zisky Slovenského plynárenského priemyslu. Vláde bude dnes prezentovať výsledky rokovaní s predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jánom Matuským, s ktorým hľadal "priestor v štruktúre zisku SPP". Kaník tak chce zmierniť dosahy očakávaného rastu cien plynu na príjmovo slabších obyvateľov.
Nové ceny plynu pre domácnosti pre budúci rok regulačný úrad vyhlási do konca októbra. Od začiatku októbra pritom ceny porastú oproti súčasnému stavu o vyše pätinu.
Rozhodujú vzorce
Podľa ministerstva sociálnych vecí môže cenu plynu ovplyvniť spôsob, akým plynári rátajú svoj zisk. "Ide o to, akým spôsobom sa zakalkuluje zisk SPP. Isté vzorce sa dajú upraviť tak, aby sa zohľadňovali, keď dochádza k mimoriadnym výkyvom," naznačil hovorca ministerstva sociálnych vecí Martin Danko. Ako sa zmenia vzorce, ktorými regulátor kontroluje cenové návrhy SPP, však nevedel.
Danko informoval, že minister sociálnych vecí o zmene regulačných vzorcov hovoril aj so zastupujúcim ministrom hospodárstva Ivanom Miklošom. Miklošov hovorca Peter Papanek navrhované zásahy do regulačného rámca odmietol komentovať.
Šéf regulačného úradu na margo stretnutia s Kaníkom poznamenal, že jesenné zdraženie plynu zapríčinili vysoké ceny, ktoré si za túto komoditu účtuje ruský dodávateľ. Matuský upozornil, že úrad kontroluje, či plynári kalkulovali pri regulovaných cenách iba s oprávnenými nákladmi.
Cena závisí od akcionárov
Predseda úradu pozná spôsob ako znížiť ceny. Zlacnenie plynu musí navrhnúť plynárenský podnik. Naposledy na predstavenstvo podniku, aby dalo návrh s nižšími cenami, tlačil vtedajší minister hospodárstva Pavol Rusko. Výsledkom bolo, že oproti pôvodnému návrhu SPP 34 percent sa pre tento rok ceny plynu zdvihli len o 12 percent.
Plynári tvrdia, že väčšinu zisku tvorí preprava plynu, do ktorej patrí aj tranzit cez územie Slovenska smerom na západ. Pre HN to uviedla hovorkyňa SPP Dana Kršáková. Nespresnila však, aký podiel na 27 miliardách vlaňajšieho zisku tranzit predstavuje.
Niektoré náklady, z ktorých sa cena počíta, regulátor uznať nemusí. Od nového roka si plynári do ceny nesmú zarátať vyšší rast miest, ako je priemer ekonomiky a z nákladov na reklamu si môžu započítať len pätinu.
Kršáková pripomenula, že nárast miezd v SPP vlani dosiahol deväť percent, teda bol o percento nižší ako slovenský priemer. "Obmedzenie nákladov na reklamu nás neteší, ale budeme ho akceptovať," uzavrela Kršáková.

Cena plynu závisí od:
- nákladov na prepravu (prevádzaka tranzitného systému),
- nákladov na distribúciu (prevádzka ostatných potrubí),
- obchodnej politiky pre jednotlivé skupiny odberateľov

Ako sa od októbra zmenia ceny plynu
Kategória Pevná zložka ceny (sk/mesiac) Premenlivá zložka do 30. 9. 2005 (Sk/m3) Premenlivá zložka od 1.10.2005 (Sk/m3)
D1 (0 – 200 m3 ročne) 17,7 14,04 17,13
D2 (200 – 1 700 m3 ročne) 100,2 9,09 11,09
D3 (1 700 – 6 500 m3 ročne) 152,62 8,72 10,64
D4 (6 500 – 60 000 m3 ročneD4 (6 500 – 60 000 m3 ročne) 228,45 8,58 10,47
*, pevná zložka ceny sa nezmení, Ceny sú bez DPH
Zdroj: SPP
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 02:19