StoryEditor

Podozrivý úhyn operencov

02.03.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Nález uhynutých sliepok v potoku Rimavica a v časti Drahová nahlásili občania na Obecný úrad v Kokave nad Rimavicou. Ten následne informoval veterinárnu správu v Lučenci. "Veterinári sliepky odoslali na rozbor do laboratória vo Zvolene," povedal starosta obce Ondrej Bálint. Podľa neho zatiaľ nie je známe, odkiaľ sliepky pochádzali. V dedine totiž chová hydinu viacero domácností. Obyvatelia boli s nebezpečenstvom, ktoré v súvislosti s vtáčou chrípkou hrozí, oboznámení, hydinu držali v uzatvorených chovoch.
Viacero uhynutých vtákov, medzi ktorými prevažovali holuby a hrdličky, odoslali v týchto dňoch do zvolenského laboratória aj pracovníci michalovskej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Uhynutú divú kačku a potápku zaevidovali aj obyvatelia Hanušoviec nad Topľou. Prvú z nich našli údajne v stredu pri rieke Topľa a druhú pri miestnom potoku v spomínanom meste. Riaditeľ vranovskej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Dušan Kostovčik vraj o prípadoch nič nevie.
Podľa hovorkyne ministerstva pôdohospodárstva Kataríny Czajlíkovej nejde o nič výnimočné. "Denne máme nahlásených okolo 60 takýchto a podobných prípadov," uviedla. V súčasnosti sa vzorky uhynutých sliepok podrobujú testom na prítomnosť vírusu H5N1 vo zvolenských laboratóriách. Výsledky prvého testovania by mali byť do 24 hodín, neskôr sa ešte robia testy na potvrdenie výsledku, ktoré trvajú aj niekoľko dní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 09:33