StoryEditor

Slováci dávajú prednosť lepším hotelom

28.03.2006, 00:00
Slováci dávajú pred nižšími cenami zájazdov v čoraz väčšej miere prednosť komfortu a v prímorských letoviskách si objednávajú ubytovanie, ktoré má o jednu hviezdičku viac, ako pred tromi rokmi. Vyšší záujem je aj o all inclusive pobyty. Zatiaľ je vypredaná približne tretina zájazdov vyšší je záujem o Grécko, nižší o Turecko a Egypt.

Slováci dávajú pred nižšími cenami zájazdov v čoraz väčšej miere prednosť komfortu. Podľa skúseností cestovných kancelárií z roka na rok stúpa počet ľudí, ktorým nie je ľúto zaplatiť za pobyt pri mori o niekoľko stoviek korún viac za lepšie ubytovanie. Viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Pavol Komora vraví, že si dovolenkári objednávajú v prímorských letoviskách ubytovanie, ktoré má v priemere o jednu hviezdičku viac, ako pred tromi rokmi. Podľa šéfa cestovky Čedok Slovakia Adriána Siekela sa veľmi dobre predávajú pobyty v štvorhviezdičkových hoteloch a ľudia si čoraz viac pýtajú aj all inclusive pobyty.

Tretina vypredaná
V súčasnosti je obsadená približne tretina ubytovacích kapacít na letné obdobie. V Sature je to 30 percent, podobne je na tom aj Turancar a Čedok. Koala Tours tvrdí, že už predala 40 percent lôžok. Podľa Komoru je predaj dovoleniek v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku o niečo lepší.
V uplynulých rokoch sa záujem slovenských dovolenkárov o jednotlivé prímorské letoviská príliš nemenil. Tí, ktorí dávajú prednosť ceste vlastnou či autobusovou dopravou najčastejšie mieria do Chorvátska, Talianska, Bulharska, letecky na grécke ostrovy, do Turecka či Egypta.

Menší záujem o Egypt
Podľa Komoru však Egypt a Turecko zaznamenávajú oproti minulému roku pokles, nárast je zreteľný najmä v prípade Grécka. Menší záujem o dovolenkovanie v Egypte potvrdzuje aj riaditeľ Koala Tours Oliver Kluch. V tejto cestovke bol Egypt počas uplynulých dvoch rokov najžiadanejšou leteckou destináciou, na základe doterajšieho predaja však padol až na tretie miesto.
Zástupcovia cestovných kancelárií hovoria, že už módna vlna záujmu o túto krajinu opadla, navyše časť obyvateľstva ju nepovažuje za ideálne miesto pre každoročnú dovolenku. Svoju rolu hrá aj vyššia úroveň služieb v európskych krajinách.

Zľavy na letnú dovolenku

- So zľavou vo výške päť až desať percent z ceny pobytu ponúka väčšina väčších cestoviek zájazdy do konca marca.
- Neskôr môžu dovolenkári peniaze ušetriť, ak si kúpia letnú dovolenku niekoľko dní pred termínom jej začiatku, v rámci ponuky last moment.
- Spoliehať sa na výber letného oddychu na poslednú chvíľu môžu skôr jednotlivci ako väčšie skupinky či rodiny, pretože cestovky na poslednú chvíľu ponúkajú len obmedzený počet miest. Menšia je už v takom prípade aj ponuka destinácií a ubytovacích zariadení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 21:41