StoryEditor

Sociálna poisťovňa zostáva problémom

13.12.2005, 23:00
Rozpočet prešiel v parlamente pomerne hladko aj napriek tomu, že koalícia je v menšine. Získal dokonca o jeden hlas viac, ako vlani. Čomu to pripisujete?

Rozpočet prešiel v parlamente pomerne hladko aj napriek tomu, že koalícia je v menšine. Získal dokonca o jeden hlas viac ako vlani. Čomu to pripisujete?
-- Veľmi dlho a intenzívne sme ho pripravovali. Predložili sme ho do vlády už koncom júla a takmer pol roka sa o ňom diskutovalo. To je jedna vec. Druhá vec je, že dobrý stav slovenskej ekonomiky sa pozitívne prejavuje na hospodárení verejného sektora. Aj vďaka vysokému rastu sa Slovensko po prvýkrát v histórii dostalo so schodkom pod tri percentá HDP. Myslím si, že aj toto zavážilo, a preto rozpočet podporili nezávislí aj niektorí opoziční poslanci.
Boľavou stránkou verejných financií je už niekoľko rokov Sociálna poisťovňa. Nedarí sa jej naplniť rozpočet tak, ako si naplánovala. Naopak, výdavky sú vyššie ako plán. Ako to bude v budúcom roku?
-- Hovoríme to otvorene -- máme obavu, že aj v budúcom roku bude vývoj v hospodárení poisťovne horší ako predpokladá jej rozpočet. My uprednostňujeme konzervatívny prístup pri zostavovaní rozpočtu, oni sú príliš optimistický. V minulom aj v tomto roku sa ukázalo, že ich optimizmus nie je celkom namieste.
Výdavky majú rásť na budúci rok medziročne rýchlejšie ako plánovaná inflácia. To je znak predvolebného rozpočtu...
-- Ja si to nemyslím. Považujem za správne, ak výdavky predbiehajú rast inflácie, lebo Slovensko potrebuje teraz viac investovať. Aj mzdy učiteľov, policajtov musia rásť o niečo rýchlejšie ako inflácia. Ale mali by stúpať pomalšie ako nominálny HDP. Táto proporcia je zachovaná. Aj vďaka tomu deficit verejných financií klesá.
V roku 2003 a 2004 mal štátny rozpočet problémy s DPH. Vybralo sa o niekoľko miliárd menej ako sa plánovalo. V tomto roku je situácia iná. Podľa priebežného plnenia rozpočtu by DPH mohla do rozpočtu priniesť o niekoľko miliárd viac než sa očakáva. Znamená to, že táto daň už nebude rizikom ani v nasledujúcom roku?
-- Sme príjemne prekvapení, že po problematickom období po vstupe do EÚ, keď výpadky DPH boli celkom zrejmé, sa tento efekt postupne vyčerpáva. Situáciu v DPH analyzujeme a zdá sa, že sa postupne zlepšuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:21