StoryEditor

Na Morave nie je s pôdou problém

13.04.2006, 00:00
Hyundai Motor má pri Nošoviciach na severnej Morave k dispozícii priemyselnú zónu na rozlohe 250 hektárov. Kým jeho sesterská automobilka Kia pri Žiline sa už niekoľko rokov borí s problémami spojenými s výkupom pozemkov, u západných susedov by sa tieto problémy opakovať nemali.

Hyundai Motor má pri Nošoviciach na severnej Morave k dispozícii priemyselnú zónu na rozlohe 250 hektárov. Kým jeho sesterská automobilka Kia pri Žiline sa už niekoľko rokov borí s problémami spojenými s výkupom pozemkov, u západných susedov by sa tieto problémy opakovať nemali. Pôda je vykúpená a do jesene dostane Hyundai aj stavebné povolenie.
V súčasnosti Moravskosliezsky kraj pripravuje priemyselnú zónu z technickej stránky tak, aby bola včas napojená na dopravnú sieť kraja. Podľa námestníka hajtmana kraja Pavla Drobila práce dokončia v auguste, aby sa v septembri mohlo začať s výstavbou závodu. Ako povedala starostka Nošovíc Dana Tichá, priemyselná zóna sa pripravuje už od roku 2000. Mali do nej smerovať viaceré zahraničné firmy, medzi prvými bola aj automobilka BMW. Projekty sa nakoniec neuskutočnili, problémom boli pozemky.

Špekulantov presvedčili
"V prípade Kórejčanov vláda ponúkla občanom za štvorcový meter 150 korún, s čím súhlasili. Bolo asi sedem majiteľom pozemkov, ktorí začali špekulovať, napokon však cenu prijali na nátlak ostatných občanov," dodala Dana Tichá. Kraj sa podľa nej dohodol aj s tunajším družstvom, ktoré blokovalo vykupovanie pozemkov. Ako kompenzáciu za ne dostane v priebehu desiatich rokov 130 miliónov korún. V priemyselnej zóne sa vykúpilo aj 22 rodinných domov, ktoré sa začínajú búrať. Vyriešili sa i sťažnosti občianskeho združenia Pôda pre život, ktoré chcelo chrániť krajinu v Beskydách. Každá rodina v Nošoviciach a Nižnej Lhote, v ktorých katastroch je priemyselná zóna, dostane ako odškodné 100-tisíc korún.

Slováci chcú spolupracovať
Hyundai zaujíma aj mnohé firmy na severnom Slovensku, ktoré chcú s Kórejčanmi spolupracovať. "V našom prípade ide o spoločný podnik s kórejskou firmou Dong Won v Dubnici, ktorá je dodávateľom automobilky Kia. Pre Hyundai môžeme dodávať aj pneumatiky, ktoré vyrábame v širokom sortimente," povedal hovorca Matadora Púchov Dušan Koblišek. Hyundai chce využiť dodávateľov Kia na severnom Považí. Obidve firmy spolupracujú aj vo výskume a vývoji. Železničné a cestné spojenia Moravy so severným Slovenskom však automobilkám nevyhovujú. Česká vláda do troch rokov vybuduje k hraniciam cestnú rýchlostnú komunikáciu, zatiaľ čo na našej strane sa na to nechystáme. "Slovensko má eminentný záujem o dokončenie diaľnice z Bratislavy do Žiliny a v najbližších dvoch rokoch neplánuje vybudovať diaľnicu zo Žiliny k slovensko-českej hranici," informoval hovorca ministra dopravy Tomáš Šarluška. Podľa riaditeľa SOPK v Žiline Jána Mišuru je teraz ideálna možnosť prepojiť v tomto regióne Slovensko s Českom i Poľskom. Je to spoločenská i podnikateľská objednávka, pričom sa môže využiť aj Kohézny fond EÚ.

01 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Integračných úradníkov bude viac 02 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: K novej rezolúcii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:52