StoryEditor

Obilie sype, štát má na pôžičky

27.07.2004, 00:00

Podľa prognózy Štatistického úradu sa má na 670 000 osiatych hektároch urodiť spolu 2,887 milióna ton pšenice, jačmeňa, raže a ovsa, čo znamená 53-percentný medziročný nárast úrody zrnín. Úroda pšenice sa má medziročne zvýšiť až o 85 percent. Takéto vysoké úrody zaznamenal domáci agrosektor naposledy v rokoch 1997 a 1998. Okrem zrnín sa však zvýšili aj úrody repky olejnej z 53- až na 225-tisíc ton. Zdá sa, že napriek daždivému počasiu sa optimistické odhady neukážu ako plané.
Gemer očakáva podľa predbežnej bilancie dokonca o 80 percent vyššie úrody ako vlani, vyššie výnosy predpokladajú aj novozámockí agropodnikatelia. Pestovatelia z komárňanského regiónu a dunajskostredského regiónu však zisťujú, že niektoré odrody pšenice majú nižšie hodnoty lepku.
V michalovskom regióne, naopak, očakávajú veľmi dobrú kvalitu ozimnej pšenice. Žatva je už v plnom prúde aj v okresoch Lučenec a Poltár, kde tiež očakávajú oveľa lepšiu úrodu ako vlani. Dobrá žatva však neznamená automaticky dobré zisky. Vysoké predpokladané úrody vytvárajú tlak na cenu. Konkurenciou sú napríklad ponuky dovozov potravinárskej pšenice z Maďarska údajne za 70 až 80 eur za tonu, čiže asi 2 800 až 3 200 korún, pričom ešte na začiatku leta platili mlynári za potravinárske obilie až do 6 000 korún. Východiskom pre poľnohospodárov je systém verejných skladov, ktorý si Slovenská republika ako jediný členský štát dohodla pri vstupe do Európskej únie.
Obilné úvery na financovanie tohtoročnej úrody cez systém verejných skladov a skladiskových záložných listov začala Intervenčná agentúra poskytovať oddnes. Na tieto účely má k dispozícii 1,5 miliardy korún od konzorcia komerčných bánk. Informovala o tom hovorkyňa ministra pôdohospodárstva Katarína Czajliková. Poľnohospodári môžu získať pôžičky od 3 500 korún na tonu potravinárskej pšenice a sladovníckeho jačmeňa, cez 3 000 korún za tonu kukurice, kŕmnej pšenice a jačmeňa, po 2 700 korún na tonu raže. Podmienkou je uložiť do skladu najmenej 100 ton obilia. Úrok vo výške 7,5 percenta p. a. za obdobie vyznačené na záložnom liste sa platí vopred z čerpanej pôžičky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:55