StoryEditor

Hydinárov Európska únia sklamala

26.06.2006, 00:00
Chovatelia hydiny na Slovensku by mali dostať od Európskej komisie za straty spôsobené vtáčou chrípkou iba necelých 700 000 eur (asi 26,6 milióna korún). Spoločne s rezortom pôdohospodárstva, ktorý požiadavku predložil Bruselu, však pôvodne chceli 2,6 milióna eur (približne 100 miliónov korún)

Chovatelia hydiny na Slovensku by mali dostať od Európskej komisie za straty spôsobené vtáčou chrípkou necelých 700-tisíc eur (asi 26,6 milióna korún). Spoločne s rezortom pôdohospodárstva, ktorý požiadavku predložil Bruselu, však pôvodne chceli 2,6 milióna eur (približne 100 miliónov korún). "Sme z toho sklamaní. Pritom v porovnaní s inými európskymi krajinami sme žiadali oveľa menej," povedal pre HN predseda Únie hydinárov Slovenska Ľuboš Gabčík.
Chovatelia a spracovatelia hydiny však ešte môžu dostať plnú sumu, o ktorú žiadali. O výške odškodnenia má totiž Európska únia definitívne rozhodnúť až 5. júla. Podľa stanovených kritérií Brusel uhradí členským štátom polovicu vyplatených kompenzácií. Hydinári v štátoch Európskej únie tak môžu počítať s celkovou pomocou vo výške 65 miliónov eur (asi 2,5 miliardy korún).
Odškodnenie sa netýka len chovateľov, ale aj spracovateľov hydinového mäsa. Po vypuknutí epidémie vtáčej chrípky v Európe aj u nás klesla jeho spotreba a znížili sa nákupné ceny, čo spôsobilo farmárom ekonomické straty. Napriek tomu, že naše chovy sa doteraz podarilo uchrániť pred vírusom vtáčej chrípky, podľa Gabčíka dosiahli celkové straty hydinárov okolo 200 miliónov korún. V Maďarsku však vírus napadol aj chovy domácej hydiny a utratených bolo niekoľko stotisíc zvierat. Na Slovensku sa vtáčia chrípka zatiaľ zistila len v prípade dvoch voľne žijúcich vtákov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:44