StoryEditor

Dovolenka pri mori je lacnejšia ako na Slovensku

23.08.2005, 00:00
Platí to však len pri porovnaní cien pobytov v niektorých prímorských destináciách s cenami za ubytovanie v turisticky atraktívnejších slovenských lokalitách. Komfort pri mori, ktorý za menej peňazí získate, pritom môže, ale nemusí byť porovnateľný so službami, ktoré vám poskytne prevádzkovateľ ubytovania na Slovensku.

Platí to však len pri porovnaní cien pobytov v niektorých prímorských destináciách s cenami za ubytovanie v turisticky atraktívnejších slovenských lokalitách. Komfort pri mori, ktorý za menej peňazí získate, pritom môže, ale nemusí byť porovnateľný so službami, ktoré vám poskytne prevádzkovateľ ubytovania na Slovensku.
Lacnejšie Slovensko?
Viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Pavol Komora si nemyslí, že je cenová úroveň zájazdov pri mori a pobytov na Slovensku porovnateľná. Podľa neho je bežná cena jednoduchšie vybaveného apartmánu pre štyri osoby na severe Talianska či v Chorvátsku okolo 15-tisíc korún a ani po zľave jeho cena neklesne pod 11- či 12-tisíc korún. "Chatu či ubytovanie na súkromí pre taký istý počet ľudí na Slovensku zoženiete určite lacnejšie," dodáva Komora.
Slová viceprezidenta asociácie potvrdzujú aj ponuky firiem, ktoré sa špecializujú na sprostredkovanie ubytovania na privátoch, v penziónoch či v hoteloch v jednotlivých regiónoch Slovenska. Nocľah v slušnom penzióne vyjde jednu osobu už okolo 300 či 400 korún, takže za týždňové ubytovanie nemusí záujemca zaplatiť viac ako tritisíc korún. "Za päť- až šesťtisíc korún už dostanete slušné hotelové ubytovanie s polpenziou," hovorí Komora.
Hoci na takúto sumu môže vyjsť aj nocľah v niektorých prímorských hoteloch, po pripočítaní nákladov na autobusovú dopravu, ktoré sa pohybujú v tisíckach korún, a nevyhnutného poistenia vychádza vo väčšine prípadov z cenového porovnania dovolenkového pobytu v zahraničí a u nás Slovensko výhodnejšie.
Pravdou však je, že medzi regiónmi Slovenska a ich ponukami sú dosť veľké rozdiely. Vo vychytených lokalitách a v dobrých hoteloch na Slovensku môžu byť, a v nejednom prípade aj sú, ceny vyššie ako v zahraničí.
More za niekoľko tisíc
Cenovo výhodné pobyty pri mori, najmä v Taliansku, Chorvátsku a Bulharsku, sa dajú v ponuke cestoviek nájsť. "Na týždeň k moru sa dá ísť už od päťtisíc korún, samozrejme, že nie letecky," hovorí Mária Gallová z marketingu cestovnej kancelárie Satur Travel. Z ponuky tejto cestovky vyplýva, že na poslednú chvíľu sa dá vycestovať do penziónu v Bulharsku na desať dní za 4 990 korún, pričom v tejto cene je už zahrnutá autobusová doprava.
Rovnakú sumu zaplatí záujemca za týždňový nocľah s raňajkami v bulharskom hoteli Nimfa Rusalka, aj v tejto sume je zahrnutá autobusová doprava. Nocľah v apartmánovom dome bez stravy v Chorvátsku má cestovka v ponuke už od 4 330 korún. Desať dní pred odchodom sa dá zohnať pobyt v chorvátskom hoteli s polpenziou za necelých šesťtisíc korún.
Pravdepodobnosť, že záujemca objaví cenovo mimoriadne výhodnú ponuku pobytu pri mori, je vyššia, ak sa rozhodne vycestovať v mimosezónnom období a ak mu neprekáža, že sa bude baliť v poslednej chvíli. "V júli a auguste tohto roku bol veľmi dobrý predaj a ceny zájazdov do zahraničia neklesali pod nákladové ceny, takže ani ceny dovolenkových pobytov pri mori sa príliš neznižovali," hovorí Komora.

Slabšia úroda ponúk na poslednú chvíľu
Dovolenkári, ktorí sa počas tohto leta spoľahli na kúpu zájazdu na poslednú chvíľu, nemali taký výber pobytov pri mori ako v minulosti. Zľavy, s ktorými zájazdy kupovali, v mnohých prípadoch neboli také výrazné ako počas uplynulých sezón.
Podľa Komoru bol napríklad v pondelok problém zohnať dovolenku na posledný prázdninový týždeň. "Ľudia, ktorí sa tento rok spoliehali, že kúpia dovolenku typu last minute, boli veľmi prekvapení," dodal. Gallová súhlasí s tým, že zájazdov predávaných na poslednú chvíľu bolo menej. Nižšie kapacity sklamali najmä viacpočetnejšie skupinky, ktoré chceli vycestovať spolu a nenašli vhodnú ponuku.
Ľudia, ktorí vyčkali s kúpou zájazdu na poslednú chvíľu, mohli vlani ušetriť 30 aj viac percent z jeho ceny. V tomto roku dosahovali zľavy len 10 až 15 percent. Komora tvrdí, že zľava zväčša nebola vyššia ako 10 percent, podľa Gallovej sa len výnimočne, aj to iba pred začiatkom sezóny, vyskytli prípady zníženia ceny o 30 až 40 percent. Ostatné zľavy boli do 20 percent a týkali sa len obmedzeného počtu voľných miest, ktoré sa nepredali v predstihu.

Prehľad vybranej ponuky ubytovania v zahraničí a v SR (platí pre 1 osobu)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:55