StoryEditor

Rokovanie o zákonníku sa skončilo hádkou

27.03.2007, 00:00

Sociálny dialóg je nateraz mŕtvy, to je výsledok "rokovania" tripartity k novele Zákonníka práce. V čase, keď by už mala finišovať diskusia o sporných bodoch nového pracovného kódexu, sa zamestnávatelia na jednej strane a odbory s ministerstvom práce na strane druhej obviňujú z boľševických metód, obštrukcie či neochoty rokovať. A to napriek vyhláseniam oboch táborov o potrebe naštartovania odbornej debaty o sporných bodoch.
Kauza zvukového záznamu
Medzi ne sa včera zaradil aj osud zvukového záznamu, ktorý bez vedomia odborárov aj zamestnávateľov zhotovili pracovníci ministerstva z posledného rokovania tripartity. Rezort práce odmietol záznam poskytnúť aj zástupcom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. "Máme obavu, že by zamestnávatelia nahrávku zneužili, preto sme ju navrhli skartovať a dohodnúť ďalšie podmienky nahrávania," ponúkol riešenie predseda Odborového združenia KOVO Emil Machyna. To, rovnako ako aj návrh vypočuť si záznam na ministerstve, zamestnávatelia odmietli. "Zvažujeme odchod z tripartity. Budeme preferovať dialóg s KOZ, lebo v ostatnom čase sa niektoré problémy novely zákonníka podarilo vyriešiť," vyhlásil hlavný vyjednávač asociácie Rastislav Machunka.
Zamestnávateľov bolo málo
Problémom včerajšieho rokovania bolo aj zastúpenie zamestnávateľov. "Po celý čas robili obštrukcie a urážali sociálnych partnerov. Na rokovanie prišli v uznášania neschopnej zostave," tvrdí viceprezident KOZ Vladimír Mojš. Ministerka Viera Tomanová ich vyzvala, aby doplnili svojich členov, a keď tak neurobili, dialóg ukončila.
Zamestnávatelia majú, samozrejme, na celú vec iný pohľad. "My sme navrhli doplniť členov tripartity na rokovaní. Vláda odmietla našich zástupcov, ktorých štatutári navrhli doplniť ako členov Rady hospodárskeho a sociálneho partnerstva," obhajuje svoj postup Machunka. Odborári sú však neoblomní. "To by bol holubník," vyhlásil Mojš. A tak sa sociálny dialóg skončil. Na rokovanie o novele Zákonníka práce majú nateraz bývalí partneri čas do 15. apríla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:47