StoryEditor

Na prácu audítorov bude dohliadať špeciálny úrad

Výročné správy niektorých veľkých spoločností pôsobiacich na Slovensku sú nedostatočné. Neuvádzajú všetky údaje, ktoré vyžaduje slovenská legislatíva.

Výročné správy niektorých veľkých spoločností pôsobiacich na Slovensku sú nedostatočné. Neuvádzajú všetky údaje, ktoré vyžaduje slovenská legislatíva. Podľa zistení HN vo výročnej správe prepravcu ropy Transpetrol za minulý rok, potvrdenej audítorom, chýba kompletná účtovná závierka. Tá by mala obsahovať napríklad poznámky so sumou platov orgánov firmy. Správu podpísal audítor spoločnosti PricewaterhouseCoopers Slovensko.
Aj kvôli takýmto prešľapom chce rezort financií zvýšiť kontrolu audítorov. Pridáva sa k celosvetovému ťaženiu na zvýšenie dôvery ľudí v audítorov a finančné výkazníctvo. Tento týždeň preto vláda súhlasila s vytvorením novej inštitúcie, ktorá by mala dohliadať na audítorov. Fungovať by mala začať o rok, od začiatku septembra 2006.
Pilier pre investorov
Plánovaný úrad pre finančné vykazovanie a dohľad nad audítorskou profesiou by bol podľa generálneho riaditeľa medzinárodnej audítorskej spoločnosti Ernst & Young Petra Chrenka pilierom pre investorov. "Firmy musia zostavovať finančné výkazy, audítor je nezávislá autorita, ktorá ich overuje. A táto autorita bude mať nad sebou inštitúciu, ktorá bude kontrolovať, ako si audítor plní svoje záväzky," tvrdí Chrenko. Odborníci sa napriek výhradám zhodujú, že vytvoriť takýto úrad je nevyhnutné.
Audítorov dnes kontroluje Slovenská komora audítorov. Audit partner spoločnosti KPMG Ľuboš Vančo priznáva, že kontrola komory nie je dostatočne agresívna a proaktívna, preto víta vznik úradu. Úrad bude mať voči audítorom a audítorským firmám aj disciplinárne právomoci.
Komora je ale podľa viceprezidenta Slovenskej komory audítorov Ondreja Baláža pri ukladaní sankcií svojim členom vo veľmi nevýhodnom postavení. Pridáva negatívnu skúsenosť: "Opatrenie voči istému členovi Najvyšší súd zrušil z formálnych dôvodov. Nedodržali sme lehoty, ktoré sa dodržať nedali."
Daňové úrady nestíhajú
Úrad by mal kontrolovať aj dodržiavanie zákona o účtovníctve. Dnes to robia daňové úrady, čo je inde neobvyklé. "Ťažko chcieť od daňového úradníka, aby preferoval pravdivý a verný obraz účtovnej závierky, on bude dbať na daňové hľadisko," uviedol viceprezident Slovenskej komory audítorov.
Ak účtovná jednotka - firma vyhotoví účtovnú závierku či výročnú správu, ktorá nie je v súlade so zákonom o účtovníctve a ďalšími predpismi, hrozí jej pokuta až do troch percent sumy majetku. "Daňové riaditeľstvo nevedie štatistiku o kontrolách zameraných na výkazníctvo," reagoval jeho hovorca Robert Merva na otázku, koľko firiem za účtovníctvo pokutovali. Dodal, že účtovníctvo posudzujú pri komplexných kontrolách, ale často nasleduje iba metodické usmernenie či napomenutie.
Úrad bude pozostávať z:
- výboru pre audítorské a etické štandardy
- výboru pre účtovné štandardy
- výboru pre kontrolu kvality auditu a finančného výkazníctva
- vyšetrovacieho a disciplinárneho výboru
Náklady na úrad (v Sk)
- na zriadenie 804-tisíc
- náklady na rok 2006 8 miliónov
- náklady na rok 2007 11 miliónov
- náklady na rok 2008 11,99 milióna
pričom mesačné náklady na:
- výkonného riaditeľa 150-tisíc
- dvoch manažérov 120-tisíc
- jedného administratívneho pracovníka 30-tisíc

Veľká štvorka medzi audítormi:
- Ernst & Young Slovakia:
na Slovensku od 1991, spoločníkom podľa www.orsr.sk je Ernst & Young CEA (South) Services Limited Cyprus a Ernst & Young Kőnyvvizsgáló Korlátolt Felelősség#251# Társásag Maďarsko, ktorá je aj vlastníkom Ernst & Young Audit Slovensko (ďalším vlastníkom tejto spoločnosti je EYGI B.V. Holandsko)
- KPMG Slovensko: na Slovensku od roku 1991, spoločníkom podľa www.orsr.sk je KPMG CEE Holdings Limited Cyprus + jeden slovenský vlastník, spoločnosť je vlastníkom KPMG Slovensko Audit
- Deloitte and Touch Slovakia: na Slovensku od roku 1990, spoločníkom podľa www.orsr.sk je Deloitte Audit, s. r. o., kde má majetkovú účasť Deloitte Central Europe holdings limited z Cypru + traja spoločníci z USA a Slovenska
- PricewaterhouseCoopers Slovensko: na Slovensku od roku 1991, spoločníkom je podľa www.orsr.sk PricewaterhouseCoopers Eastern Europe B.V. Holandsko + dvaja spoločníci zo Slovenska. "Sme sieť samostatných kancelárií, ktoré majú právo používať značku PricewaterhouseCoopers a využívať naše know-how v celej škále; od audítorských po konzultačné a poradenské činnosti. Navyše existuje aj majetkové prepojenie medzi kanceláriami, ktoré je zložité. Centrála je v Londýne a v USA," uviedol Peter Mitka zo spoločnosti PricewaterhouseCoopers.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 00:30