StoryEditor

Telecom má zaplatiť rekordnú pokutu

18.01.2006, 23:00
Protimonopolný úrad potvrdil udelenie pokuty 885 miliónov korún pre Slovak Telecom. Túto sankciu mu ešte v minulom roku uložil za zneužitie dominantného postavenia a porušenia zákona. Telekomunikačný operátor sa previnil tým, že neposkytol konkurencii prístup k miestnym vedeniam

Protimonopolný úrad potvrdil pokutu 885 miliónov korún pre Slovak Telecom. Túto sankciu mu ešte v minulom roku uložil za zneužitie dominantného postavenia a porušenie zákona. Telekomunikačný operátor sa previnil tým, že neposkytol konkurencii prístup k miestnym vedeniam.

Ako informoval hovorca Protimonopolného úradu Miroslav Jurkovič, ide o druhostupňové rozhodnutie, takže Telecom už proti nemu nemôže podať rozklad. "Verdikt úradu môže jedine napadnúť na príslušnom krajskom súde," pokračuje Jurkovič. Podľa neho je spoločnosť jediným vlastníkom a správcom pevnej verejnej telekomunikačnej siete na celom území Slovenska, súčasťou ktorej sú aj miestne vedenia. Tie sú nazývané aj "poslednou míľou" spojenia operátora s koncovým zákazníkom.

Pevná verejná telekomunikačná sieť s miestnym vedením predstavuje zariadenia, ktoré sú nevyhnutné pre podnikanie na daných trhoch. Nie je možné ani ich duplicitné vybudovanie vzhľadom na značné investície a dlhú dobu návratnosti. "V záujme vytvorenia konkurenčného tlaku je potrebné, aby bol k zariadeniam zabezpečený prístup," vysvetlil Jurkovič.

Slovak Telecom sa proti rozhodnutiu úradu brán. "Ide vôbec o najvyššiu pokutu uloženú akémukoľvek operátorovi v rámci Európy. Považujeme ju za neadekvátnu vzhľadom na veľkosť slovenského trhu i potenciálny počet zákazníkov," vyhlásil predseda predstavenstva Telecomu Miroslav Majoroš. Podľa neho si Protimonopolný úrad pri rozhodovaní zamenil pojmy "miestne volania" a "účastnícke vedenie", ktoré sú v tejto veci kľúčové. Kvôli zámene preto úrad nekorektne posúdil právny stav z roku 2002, pretože povinnosť uvoľnenia účastníckych vedení nebola Telecomu v tom čase uložená. "V tejto súvislosti sa obrátime na príslušný súd so žalobou na Protimonopolný úrad. Ak neuspejeme na Slovensku, sme rozhodnutí podniknúť náležité kroky aj na európskom súde," uzavrel Majoroš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 12:03