StoryEditor

Maďarsko musí reformovať

10.11.2005, 23:00
Nehľadiac na pokračujúcu kritiku a pochybnosti Európskej komisie pre nadmerne vysoký maďarský rozpočtový deficit vláda Ferenca Gyurcsánya ešte stále považuje za možné zavedenie eura v povôdnom termíne, v roku 2010.

Nehľadiac na pokračujúcu kritiku a pochybnosti Európskej komisie pre nadmerne vysoký maďarský rozpočtový deficit, vláda Ferenca Gyurcsánya ešte stále považuje za možné zavedenie eura v povôdnom termíne, v roku 2010.
Dva roky predtým je maďarský kabinet odhodlaný splniť kritériá na prechod na spoločnú európsku menu. Za udržateľný pritom označuje zvýšený schodok verejných financií, plánovaný tento rok na 6,1 percenta a budúci 4,7, respektíve 5,2 percenta z HDP. Druhý, vyšší údaj, zahŕňa aj výdavky na nákup švédskych stíhačiek Gripen pre maďarskú armádu.
Minister financií János Veres potvrdil, že do začiatku decembra vláda musí predložiť do Bruselu tomu zodpovedajúcu aktualizáciu konvergenčného programu s príslušnými opatreniami. ,,Do roku 2008 sa deficit výrazne napraví. Medzi Európskou komisiou a maďarskou vládou nie sú názorové rozdiely o miere schodku v budúcom roku," citoval vládny portál Veresa napriek tomu, že ministri financií únie opäť vyslovili vážne znepokojenie nad plnením záväzkov Budapešti. Bilancia domáceho rozpočtu je podľa maďarského ministra od leta naďalej lepšia oproti pôvodným predpokladom.
V uplynulých mesiacoch sa rast maďarského deficitu verejných financií skutočne citeľne spomalil. V októbri dosiahol len 2,1 miliardy forintov miesto plánovaných 46 miliárd forintov. Desaťmesačný negatívny súhrn bez bilancie miestnych samospráv tak dosiahol 1,06 bilióna forintov (166 miliárd korún), teda necelých 4,8 percenta HDP. Podľa prognóz to malo byť presne 1,10 bilióna forintov, teda zhruba o dve desatiny percenta HDP viac.
Bývalý minister financií z opozičného FIDESZU Mihály Varga pochybuje, že Maďarsko európsku menu zavednie podľa plánu. Do začiatku roka 2008 sa podľa neho nedá usporiť požadovaných 1,3 bilióna forintov (204 miliárd korún). Dodal však, že hospodársky rast a vyššie príjmy by štátu mohlo priniesť zníženie daní.
Pred odkladaním reforiem varoval aj predseda ekonomického inštitútu GKI Gazdaságkutató Rt. András Vertés. Na prudké zníženie daní však veľa priestoru nevidí. O rok by podľa Vertésa mohli verejné výdavky klesnúť o jedno až dve percentá HDP.
K novej hospodárskej politike a štrukturálnym reformám vyzval vládu prezident Maďarskej národnej banky Zsigmond Járai. V záujme vyváženého rozpočtu by uprednostnil až dvojbiliónové úspory.

01 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Menej elektriny z plynu 02 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensko možno príde i Rover
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:18