StoryEditor

HN Club diskusia

30.05.2007, 00:00

Miroslav Tvarožek, Európska asociácia rozvojových agentúr
Aká je situácia v oblasti vrátenia operačných programov, ktorá rezonovala v médiách? Kedy bude schválený Národný strategický referenčný rámec a kedy sa dá očakávať zverejnenie prvých výziev?
Marián Janušek, minister výstavby a regionálneho rozvoja: Nie je pravda, ako v médiách informoval Pál Csáky, že bolo Slovensku vrátených sedem operačných programov, boli vrátené všetky. Pripomienky sme po konzultácii s Európskou komisiou zapracovali. Do 15. júna bude Národný strategický referenčný rámec poslaný do Bruselu. Počítame s tým, že v polovici júla by mohol byť prijatý. Teoreticky hneď po jeho prijatí by mohli byť schválené prvé operačné programy. Ale bude to závisieť aj od riadiacich orgánov, v akom štádiu a v akej kvalite budú operačné programy pripravené.

-- Milan Chúpek, generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva Železničnej spoločnosti Slovensko
V rámci operačného programu doprava máme záujem, aby v regiónoch premávali vlaky, ktoré už sú na inej úrovni. Chcel by som vedieť, či tu je záujem o harmonizáciu dopravy. Môj názor je taký, že si najskôr musíme v regiónoch povedať, ktoré vlaky chceme, a potom plánovať.
Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kraja: Je škoda, že na výkony vo verejnom záujme nemôžeme získať žiadne prostriedky z EÚ, pretože na to ide naozaj veľa peňazí. Ide o kompetencie, ktoré sa týkajú čisto výkonov vo verejnom záujme. Tak ako dnes máme výkon vo verejnom záujme pri mestskej autobusovej doprave, tak by na nás mala prejsť kompetencia v oblasti lokálnych železničných tratí. Vítame tento presun na kraje, pretože nám to pomôže pri zmysluplnom budovaní tzv. integrovaného systému dopravy. Len je dôležité, aby ten presun išiel ruka v ruke s peniazmi. Aby balík, ktorý dnes dostáva železničná spoločnosť, prešiel na nás a my sa vysporiadame s tým, aby sme na jednej trati nemali aj lokálnu železnicu aj autobusy.

Ján Blcháč, primátor mesta Liptovský Mikuláš
Bol by som rád, keby by sa našiel rozumný model, ktorým sa budú deliť kompetencie medzi ústredím a krajmi. Len to totiž považujem za záruku vyčerpania prostriedkov, pretože projektov je dosť.

-- Tomáš Kucko, ekonomický riaditeľ firmy Vital Žilina
Akým spôsobom sa budú rozdeľovať prostriedky zo štrukturálnych fondov? Rozdelia sa medzi samosprávne kraje, alebo bude rozhodovať len počet a kvalita predložených projektov?
Marián Janušek: Najviac, až 36 percent prostriedkov z Regionálneho operačného programu, bude smerovať na východ Slovenska, takže z tejto oblasti môže byť podporených prirodzene aj najviac projektov.
Igor Štefanov, generálny riaditeľ agentúry na podporu regionálneho rozvoja ministerstva výstavby: Peniaze zo štrukturálnych fondov nemôžu byť rozdeľované na stole. O tom, kto ich získa, rozhodne kvalita projektov. Nemožno podporiť projekty, ktoré nesplnia kritériá. Pod vplyvom takých udalostí, ako sú záplavy či veterné smršte, však môže vláda peniaze v priebehu obdobia ešte prerozdeliť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:28