StoryEditor

Obchodníci sa môžu tešiť, zarobia

15.11.2005, 23:00
Obchodníci si pred vianocami a novoročnými výpredajmi prídu na svoje. Napriek októbrovému zdraženiu cien energií sa v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšia tržby predajcom v čase blížiacich sa sviatkov o zhruba 10 percent.
Obchodníci si pred Vianocami a novoročnými výpredajmi prídu na svoje. Napriek októbrovému zdraženiu cien energií sa v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšia tržby predajcom v čase blížiacich sa sviatkov zhruba o 10 percent. Slováci tak utratia v posledných troch mesiacoch tohto roka približne 108,9 miliardy korún.
Splátkový predaj a úvery
Podľa analytika prieskumnej agentúry Terno Ľubomíra Drahovského budú predvianočné tržby obchodníkov v tomto roku v priemere o desatinu vyššie ako vlani. "Platby v hotovosti by mali byť zhruba rovnaké ako v minulom roku, ale zvýši sa obrat predaja prostredníctvom rôznych úverov a splátok, hovorí.
Dôvodom je fakt, že splátkové spoločnosti už požadujú len minimálny počet dokladov. Stačia im len dva, ktoré dokazujú totožnosť zákazníka, navyše ponúkajú nulovú akontáciu a iné výhody.
Predvianočné nákupy ovplyvňujú aj banky. Tie dávajú svojim klientom čoraz viac možností ísť do debetu. Obdobie, keď ľudia najčastejšie využívajú možnosť nákupu na splátky, býva pár dní pred Vianocami.
Na druhej strane Drahovský predpokladá, že nie všetci obchodníci dosiahnu vyšší obrat, keďže kupyschopnosť obyvateľstva je rozdielna. Najlepšia je, samozrejme, v Bratislave a na západnom Slovensku.
Rastúce spotrebu Slovákov v závere roka neovplyvní ani zvýšenie regulovaných cien energií, ktoré zdraželi od októbra. "Čoraz viac ľudí žije pre súčasnosť a momentálnu spotrebu," tvrdí Drahovský.
Kauza nekvalitného mäsa
Rovnako aj analytik prieskumnej agentúry Zoom In Miroslav Seget predpokladá, že predvianočné tržby obchodníkov vzrastú oproti rovnakému obdobiu v minulom roku približne o 10 percent.
K vyšším tržbám prispeje okrem lacných a dostupných úverových peňazí aj zvýšená kúpyschopnosť obyvateľstva vďaka rastu reálnych miezd. Tie by mali podľa odhadov ministerstva financií stúpnuť v priemere o 5,1 percenta.
Seget si však myslí, že hypermarkety a supermarkety v mestách budú mať nižší obrat v potravinovom segmente v závere roka. "Ľudia majú stále v pamäti medializované kauzy s pokazeným a nekvalitným mäsom," vysvetlil.
Lepšia ponuka
Podľa analytikov pod rast tržieb sa podpíše aj klesajúca miera úspor. Znamená to, že stúpne strednodobá spotreba výrobkov ako napríklad nábytok, audiotechnika, domáce spotrebiče a podobne.
V neposlednom rade sa spotrebitelia môžu tešiť aj na lepší ponúkaný sortiment výrobkov. "Momentálne môžeme badať, ako napríklad predajcovia už neponúkajú staré klasické televízory, ktoré sa na väčšine trhov EÚ skoro nepredávajú," dodal Drahovský.
Cenová vojna sa skončila
Predpovede odborníkov potvrdzujú aj samotní obchodníci. I keď hovorkyňa Tesca Oľga Hrnčiarová nechcela vyčísliť odhad spoločnosti, potvrdila, že ekonomické výsledky budú v predvianočnom období veľmi priaznivé.
Ako povedal predseda predstavenstva Coop jednota Adrián Ďurček, na základe vývoja tržieb z predchádzajúcich mesiacov odhadujú, že obrat predajní by sa mohol počas predvianočného obdobia zvýšiť v rozmedzí päť až 10 percent v porovnaní s vlaňajškom. "Podpíše sa pod to aj ukončená agresívna vojna obchodníkov, ktorá stláčala neúmerne ceny tovarov dole," uzavrel.

Tržby obchodníkov v 4. kvartály (mil. Sk)
  2000 2001 2002 2003 2004
Maloobchod 74184 85003 92154 94458 99065
Zdroj: Štatistický úrad SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 23:34