StoryEditor

Slovenským oknám konkurujú Poliaci

31.01.2006, 23:00
Kvalitné plastové okná ušetria asi tretinu tepla v bytoch a budovách. Tuhá zima, ceny plynu a elektriny presvedčili občanov a firmy o ich výhodnosti. Slovenskí výrobcovia však stále čelia čiernej konkurencii z Poľska. " Majú tam vybudované väčšie kapacity a ako na Slovensku, je tam väčší trh, a preto predávajú aj na Slovensku lacnejšie plastové okná. Podľa našich skúseností nie všetky sú také kvalitné ako od slovenských firiem, " hovorí Jozef Vahančík, konateľ firmy Credo v Čadci.

Výrobcovia plastových okien bojujú s konkurenciou z Poľska. Tá predáva lacnejšie, ale často bez faktúr a dane z pridanej hodnoty. Poľskí dovozcovia a predajcovia poľských okien ponúkajú plastové okná bytovým družstvám i občanom niekedy priamo na tržniciach. Teraz, kým ešte nie je sezóna, Poliaci predávajú aj bez záruky na opravy.
"V Poľsku majú vybudované väčšie kapacity ako máme my na Slovensku, je tam väčší trh, a preto predávajú aj u nás lacnejšie. Podľa našich skúseností nie všetky sú také kvalitné ako od slovenských firiem," hovorí Jozef Vahančík, konateľ firmy Credo v Čadci.
Slovenskí výrobcovia chcú Poliakom konkurovať predovšetkým kvalitou. Konateľ firmy Slovakaktual Pravenec Marián Kŕč upozornil, že vlastnosti poľských okien znehodnocuje aj nekvalitná montáž a neskúsený personál. Bežný spotrebiteľ podľa neho na prvý pohľad ťažko pozná kvalitu plastových okien, najmä že sú lacné.
Firmy zo Slovenska predávajú k oknám aj svoje služby. "Dobré okná musia byť kvalitne navrhnuté a namontované s operatívnym servisom. Tieto zásady dovozcovia často porušujú, a to je príčina porúch, ktoré sa časom ukážu. Náklady na opravy dokonca prevyšujú cenu kvalitných plastových okien," zdôrazňuje Peter Kuruc, riaditeľ spoločnosti Nitrasklo.
Konateľ firmy Icon v Prievidzi Marek Král najväčší problém vidí v tom, že dovozcovia okien ich predávajú bez faktúry a DPH, na čo by mali pozrieť daňové úrady. Daňové úniky súvisia s tržnicovým predajom poľských okien.
Slovenskí producenti plastových okien radia zákazníkom zaujímať sa o technológie a materiály použité pri výrobe. Napríklad spoločnosť Credo vyrába z plastových profilov Internova z Nováckych chemických závodov a používa rakúske kovanie Maco. Okná montuje na nemeckej linke Elumatec, okná zodpovedajú európskym normám a majú kompletný servis.

Slovenskí výrobcovia
Slovaktual Pravenec
Fenestra SK Zl. Moravce
Incon Prievidza
Noves okná Sp. N. Ves
AB Team Žiar nad Hronom
Her-Top Topoľčany
KC Multiplast Žilina
Zdroj: SLOVOKNO

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:52