StoryEditor

Prezident Česmadu pre HN: Pandémia nám berie vodičov. Vakcíne neverí viac ako polovica z nich

06.12.2021, 10:00
Od budúceho roka prichádza do nákladnej dopravy veľká zmena – európske mýto. O tom, čo to bude znamenať pre dopravcov a štát sme sa rozprávali s prezidentom združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia Pavlom Piešťanským.

Vo štvrtok sa pred ministerstvom dopravy konal protest dopravcov zo združenia Unas. Zúčastnili sa ho aj taxikári či poľnohospodári. Dôvodom bolo, že im nevyhovuje manažovanie opatrení počas pandémie a dokonca žiadali aj odstúpenie ministra dopravy. Stotožňujete sa s odkazom tohto protestu?
Pred rokom sme sedeli na ministerstve dopravy a rokovali o pomoci pre dopravcov. Bolo to ešte v období, keď na ministerstve financií sedel pán Eduard Heger. Pripravili sme schému vrátane pomoci pre nákladných dopravcov, autobusy a taxikárov. Po výmene na pozícii ministra financií však z podpory vypadli nákladní dopravcovia. Stalo sa tak preto, že sme nemali dostatočný pokles tržieb. My sme vtedy proti tomu protestovali, Unas nie, aj keď tiež dostali túto informáciu. Nie je to nič nové a preto sme začali chystať iné formy pomoci, ako sú nocľažné, zvýšenie českej diéty, oslobodenie časti biopalív pre dopravcov či vratku spotrebnej dane z paliva. Všetky tieto návrhy stoja na ministerstve financií, kam o nich pôjdeme rokovať ešte tento týždeň.

Snažíte sa teda vyrokovať systémové úľavy?
Áno, ako som povedal, máme rozpracované viaceré systémové úľavy a hľadáme iné alternatívy ako len dotovať niečo nezmyselne. Kľúčové pre nás je to, aby mohli dopravcovia stále jazdiť bez obmedzení. Sektor treba udržať v chode. To napríklad znamená, že sa na nás nebudú vzťahovať represálie kvôli testovaniu, naši vodiči budú môcť bez obmedzenia vykladať a nakladať a uživíme sa aj sami.

Vrátil by som sa k protestu. Jeho témou bol aj mýtny systém. Zmluva so Skytollom skončí už v budúcom roku. Nový systém sa aktuálne stále súťaží. Naposledy sa termín na predkladanie ponúk predĺžil na január. Stihne sa prejsť na nový systém? Čo očakávate od januára 2023?
My dopravcovia sa snažíme byť informovaní o tom, čo sa deje pri súťaži na nové mýto. Pre nás je najlepší variant, v ktorom bude mýtny systém prevádzkovať štát. Celá ekonomika a hospodárenie s mýtom by malo byť v jeho rukách. Nesúhlasíme s tým, že štát nevie hospodáriť alebo že by mal odovzdať mýto do súkromných rúk. To sme tu mali doteraz a videli sme, že to nefunguje. Systém je už pri terajšej konštelácii schopný byť od 1. januára 2023 osl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-09 09:30:00 - Feat.: - Title: Skutočná Martha z Baby Reindeer prehovorila: Aj keby som poslala nejaké maily, neznamená to, že som vinná za zvyšok vecí 02 - Modified: 2024-05-07 13:42:47 - Feat.: - Title: Čokolatier pre HN: Pestovatelia kakaa by mali mať rovnaké postavenie ako máme my 03 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 04 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 11:34