StoryEditor

V kauze Sun ďalšie škody i obvinenia

V kauze sprenevery finančných prostriedkov spoločnosti Sun by malo dôjsť k opätovnému vyčísleniu skutočne vzniknutej škody. Tá môže byť podľa hovorcu justičnej polície Stanislava Rybana vyššia ako pôvodne zdokumentovaných 140 miliónov korún.
  • Slnečné byty čakajú na dokončenie
  • Ako povedal vyšetrovateľ Krajského úradu justičnej polície v Bratislave Peter Šuplata, sumarizácia škôd stále pokračuje a ich konečnú výšku odhaduje na 400 miliónov korún, v súčasnosti je vyčíslená na 350 miliónov korún.
    Obvineným z trestného činu sprenevery je bývalý riaditeľ a predseda Predstavenstva Sun Jozef Šikrha. Podľa Rybana môže dôjsť k rozšíreniu trestného stíhania aj za iné skutky. Šikrha sa na Slovensku objavil piateho februára a na bratislavskom letisku ho ihneď zadržali. Podľa Rybana sa ku koncu svojho úteku zdržiaval v Kanade. V súčasnosti je vo vyšetrovacej väzbe. Po svojom obvinení poukázal na tunelovanie Sun svojimi spoločníkmi. Ešte v roku 2000 Šikrha po rýchlom opustení krajiny vyslovil obavy o záujme nemenovaných osôb či skupín na jeho fyzickej likvidácii. Medzinárodný zatykač na Šikrhu vydal slovenský súd až v auguste 2002. Zároveň Ryban naznačil, že sa trestné oznámenie rozšíri aj o niektoré ďalšie osoby. Počet poškodených by podľa Šuplatu nemal presiahnuť 600 osôb. Ide pritom iba o čisté vklady občanov bez sľubovaných úrokov.
    Jedným zo spôsobov zhodnocovania peňazí, ktoré Sun uvádzal v svojich zámeroch, mala byť výstavba bytov. Napokon sa začali stavať iba dva polyfunkčné terasovité objekty na bratislavskom sídlisku Dlhé diely. Byty sa doteraz nedokončili, hoci ich majitelia v nich mali bývať už v októbri 2000. Stavenisko chráni strážna služba. Podľa zdroja blízkeho Policajnému riaditeľstvu, hodnota oboch pozemkov je viac ako 50 miliónov korún.

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    05. október 2024 15:14