StoryEditor

Dolár nestačí za eurom

28.02.2007, 23:00
Prepad dolára súvisí s výkonnosťou ekonomiky. Zatiaľ čo sa rast americkej ekonomiky vlani spomalil a klesol z 5,6 percenta v prvom kvartáli na 2,2 v poslednom kvartáli, Európa zažíva mierny boom.

Prepad dolára súvisí s výkonnosťou ekonomiky. Zatiaľ čo sa rast americkej ekonomiky vlani spomalil a klesol z 5,6 percenta v prvom kvartáli na 2,2 v poslednom kvartáli (výsledky boli zverejnené tesne pred uzávierkou HN), Európa zažíva mierny boom. Z počiatočných 2,2 sa v poslednom štvrťroku dostala na 3,3 percenta a tak druhý raz za posledné štyri roky predbehla Spojené štáty. Podobná situácia je aj v oblasti menovej politiky. Po osemnástich mesiacoch zvyšovania sadzieb v USA sa vlani v auguste tento trend zastavil, naopak, Európska centrálna banka úroky zvyšovala. Ak vezmeme do úvahy posledné údaje o ekonomike z eurozóny a Spojených štátov, môžeme predpokladať, že aj rast úrokov v Európe bude pokračovať a Američania by sa mohli tešiť na ich pokles.

Koruna možno zlomí rekord
Pohľad do budúcnosti cez makroekonomické ukazovatele nám teda favorizuje euro. Ak približovanie úrokových sadzieb v dvoch najväčších ekonomikách sveta bude pokračovať a pokles ekonomickej aktivity v USA, a na strane druhej výkonnosť v Európe bude rásť, môžeme byť svedkami prekonania rekordnej hodnoty 1,3643 dolára za jedno euro z roku 2004. Ak by k tomu prišlo, dolár by sa oproti korune mohol dostať už pod 25 korún. Menový pár dolár koruna nie je pod drobnohľadom Národnej banky Slovenska, referenčnou menou je totiž euro. Aj preto, ak by sme boli svedkami výrazného posilňovania koruny oproti doláru, centrálna banka by nezasiahla, a mohli by sme využívať lacnejšie doláre do sýtosti.

Čína môže potopiť dolár
Stabilitu dolára má paradoxne v rukách Čína. Táto krajina má vo svojich rezervách viac ako bilión dolárov, čo predstavuje sumu amerického vládneho deficitu a salda bežného účtu platobnej bilancie. V prípade, ak by ázijská krajina prestala nakupovať americké dlhopisy a presunula ich do nových mien, stabilita zelenej bankovky by bola ohrozená.

Lacnejšia dovolenka
Keďže ceny dovolenkových pobytov sa tvoria dlhodobo, katalógové pre toto leto sa meniť nebudú. "Do cien dovoleniek sa už premietlo doterajšie posilnenie koruny, a to tak, že sa anulovali zvýšené ceny dopravných a hotelových služieb," vysvetľuje riaditeľ Hydrotouru Mikuláš Milko. Ak bude teda koruna zhodnocovať súčasným tempom naďalej, môžeme očakávať minimálne stabilné ceny dovoleniek. "Ak však bude posilnenie výrazné, potom môžu ceny dovoleniek dokonca aj klesať," uzatvára.

Elektroniky sa kurz netýka
"Naši dodávatelia prispôsobujú ceny kurzovému vývoju priebežne počas roka, preto vplyv posilňovania koruny na ceny nebude pozorovateľný," hovorí Tatiana Onderková zo spoločnosti NAY. Pri cenách elektroniky navyše zohráva významnú rolu technický pokrok, ktorý prevažuje nad kurzovými vplyvmi. "Vývoj koruny nie je najdôležitejším faktorom pri tvorbe cien, hlavným je rýchly vývoj technológií," povedal riaditeľ Datartu Pavel Sláma.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:05