StoryEditor

Obchod s vojenským materiálom zladíme s európskymi pravidlami

10.05.2005, 00:00
Časť vývozcov vojenského materiálu bude musieť znova požiadať ministerstvo hospodárstva o licencie či o zmenu špecifikácie vojenského materiálu.

Vyplýva to z novej právnej úpravy, ktorú pripravuje ministerstvo hospodárstva zmenou zákona o obchodovaní s vojenským materiálom a je v pripomienkovom konaní.
Nové zoznamy
"Hlavným dôvodom zmeny je nový európsky zoznam vojenského materiálu, ktorý inak člení jeho kategórie a ktorému sa musíme prispôsobiť," vysvetlil HN riaditeľ riadenia obchodovania s citlivými tovarmi ministerstva hospodárstva František Babuška. Zákon má chrániť pred nekontrolovaným vývozom vojenského materiálu, hlavne do krajín, ktoré nie sú politicky a spoločensky stabilné, do krajín, ktoré nie vždy dodržiavajú zásady zakotvené v Charte OSN, alebo zásady v zmluve o Európskej únii. "Zjednocujeme predpisy ako člen EÚ, takže musíme doplniť, čo v nich absentuje. Ide o to, že pre vydanie medzinárodne dovozného certifikátu alebo povolenia na tranzit, ktorý trvá viac ako sedem dní, budú musieť dovozcovia alebo prepravcovia požiadať ministerstvo o zmenu špecifikácie vojenského materiálu," dodal Babuška.
Podniky neprotestujú
"Pripravovaná novela zákona nebude mať žiaden vplyv na obchod a podnikanie pri dovoze, vývoze alebo tranzite vojenského materiálu," potvrdil pre HN predseda Dozornej rady Združenia obranného priemyslu a riaditeľ dubnickej spoločnosti Hermes, Dušan Herda. "Dôležité je, aby sme včas poznali novú kategorizáciu materiálu a zoznam EÚ, aby sme mohli správne vypĺňať žiadosti o zmenu špecifikácie," dodal. Viceprezident a výkonný riaditeľ Združenia obranného priemyslu SR Ľubomír Gažák čaká, či zoznamy vypustia niektoré materiály, ktoré sa za vojenské ani za citlivé nemusia považovať, napríklad dielce na Boženu. "Zoznamy zverejníme, keď zákon nadobudne účinnosť, ale oproti súčasnosti nie sú v nich podstatné zmeny, ktoré by niektoré druhy vojenského materiálu za vojenský nepovažovali," hovorí Babuška. Ako dodal, Slovensko musí dodržiavať medzinárodné záväzky. Ak však ministerstvo dostane oficiálne žiadosti obranného priemyslu, aby niektoré položky zo zoznamov vynechalo, môže to presadzovať v orgánoch EÚ. "Nie je to iba naša kompetencia," uzavrel.

01 - Modified: 2003-01-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cenné papiere -- rozšírenie zmluvných vzťahov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:38