StoryEditor

Predíďme drahým projektom na sanáciu

15.07.2005, 00:00
Novela zákona o odpadoch ovplyvní od 13. augusta 2005 život firiem, ktoré už rozbehli aktivity v oblasti recyklácie elektronického odpadu. Na to, aké sú očakávania s ňou spojené, sme sa spýtali Jozefa Vašinu, konateľa spoločnosti Elektro Recycling, s. r. o., Banská Bystrica.

V čom vidíte pozitíva a negatíva možných dosahov uvedenej novely?
-- V novele nevidím takmer žiadne negatíva. Má skôr pozitíva. Najmä v tom, že sa urobí poriadok a začne sa skutočne profesionálna činnosť. Stretávame sa s názormi niektorých výrobcov, ktorým celkom nerozumiem. Podsúva sa myšlienka akéhosi zdražovania produkcie, čo sa nedá akceptovať. Nie je dôvod prenášať túto ťarchu na spotrebiteľov, ktorí nemajú predstavu o tom, čo to znamená opätovne zhodnotiť napríklad televízor alebo chladničku. Ak sme doteraz ľuďom hovorili, že sa to dá riešiť prostredníctvom skládok tuhých komunálnych odpadov, zabudli sme im povedať, že tak vytvárame budúce toxické jazerá kyselín. Časom si vynútia vznik drahých projektov na sanáciu týchto skládok a zhodnocovanie toho, čo sme tam nahádzali. Tomu sa musí predísť.
Má vaša firma zabezpečený zberný systém?
-- Vybudovali sme ho z vlastných kapacít. Máme 17 zberných miest, ktoré chceme do konca roka rozšíriť na 35. Zároveň využívame externý zberný systém komunálnych služieb. S pomocou Recyklačného fondu uskutočňujeme projekt komplexného zberu. Bližšie informácie sú na stránke www.elektrorecycling.sk.
Aký je váš názor na kolektívne systémy zberu a zhodnocovania elektronického odpadu?
-- Pri niektorých komoditách bude vhodné uprednostniť kolektívny systém. Týka sa to najmä tých, kde sa daný výrobok používa vo veľkom a je vyšší počet dovozcov a výrobcov, ktorí na ňom môžu participovať. Sú však aj komodity, kde je výhodnejší individuálny systém, ktorý umožňuje priamo sa dohodnúť s autorizovaným spracovateľom. Má to význam vtedy, keď samotný spracovateľ zabezpečí aj zber.
Od 13. augusta tohto roku si budeme zvykať na termín historický odpad. Čo to znamená?
-- Ako hovorí príslušná smernica Európskej únie, zhodnotenie historického elektroodpadu z domácností, musia zabezpečiť výrobcovia, prípadne dovozcovia aj za tých, ktorí medzičasom zanikli a už nie sú na trhu. Vychádza sa z predpokladu, že tí, ktorí ich na trhu nahradili, boli a sú potenciálni producenti elektroodpadu. Táto zásada sa vzťahuje nielen na Slovensko, ale aj na také krajiny, ako je Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia a ďalšie. Aj tam musia riešiť dedičstvo historického odpadu. Len čo preberajú za tento odpad zodpovednosť výrobcovia v EÚ, vytvárajú sa nové ochranné bariéry voči dovozcom z tretích krajín, napríklad z juhovýchodnej Ázie. Znamená to, že na európsky trh sa bude musieť ponúkať iba kvalitná produkcia, ktorá menej zaťaží životné prostredie. Vyplýva to aj z povinnosti výrobcov o obmedzení používania niektorých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 02:11